E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Малките проблеми на бременността.

pregnant.jpgЕдновременно с плюсовете, като гъста коса и разцъфтяване, бременността е свързана с притискане на органите извън мястото им и изпълва тялото с хормони. Хормоналните промени обаче могат да се проявяват от първия момент, причинявайки внезапни промени в настроението и да карат "жертвата" да се чувства непрекъснато, като че е на емоционална въртележка.
Едновременно със плюсовете, като гъста коса и разцъфтяване, Бременността е свързана сimgm1hly_01.jpg притискане на органите извън мястото им и изпълва тялото с хормони.
Дискомфорта да усещаш стомаха си в гърдите и други органи на необичайните им места обикновено не се появява преди последните стадии на бременността, когато бебето е по-голямо. Хормоналните промени обаче могат да се проявяват от първия момент, причинявайки внезапни промени в настроението и да карат "жертвата" да се чувства непрекъснато, като че е на емоционална въртележка.
Много от малките проблеми на бременността , могат да бъдат намалени до минимум чрез здравословно хранене- петкратен прием на плодове и зеленчуци през деня, редовни упражнения. Тези малки неудобства са и първите признаци на бременността. Те включват:

-гадене или отдръпване от храна, която преди жената е харесвала.
-метален вкус в устата
-запек
-чувствителни и уголемени гърди
-физическа слабост

 
При повечето жени се среща поне един от следните проблеми:

Сутрешно гадене

Има множество теории, за това защо едни  жени страдат от неприятни сутрешни повръщания, а други остават незасегнати от проблема. Причините най-вероятно се дължи на реакцията на организма към хормоналните промени.
Състояния, които варират от гадене до повръщане, могат да настъпят по всяко време на деня или през целия ден. Стресът и диета, включваща мазна или пикантна и силно подправена храна, също се обсъждат , че имат роля.
За някои жени съпровожда цялата бременност, но при повечето, повръщанията спират през третия месец от бременността.
Много от жените се страхуват, че ако не се хранят заради гаденето могат да увредят плода, такива доказателства обаче не са получени до момента. Ако някой страда от това е само майката.
Състоянието, може да бъде преодоляно, като се приемат малки порции храна, повече течности, отпускащи упражнения, както и да избягват храните, от които се предизвиква гаденето. Също така преди ставане от леглото бременната може да изпие, един сладък чай и да хапне препечена филийка.
Ако обаче бременната не може да приема никаква храна, тогава се нуждае от специализиран съвет от лекар.


Запек и Хемороиди.

По време на бременността, се извлича повече вода от червата, което води до по-бавно придвижванеvm15001261922.widec.jpg на храната по дължината им .Това води до запек (констипация ), който е причина за образуването на хемороидите. Хемороидите, представляват излизане на венозни съдове и сплетения около ануса, които са болезнени, могат да кървят и да се възпалят.
 Друга причина за хемороидите е хормоните на бременността, които отпускат съдовата стена на вените. При жени, които взимат допълнително железни препарати, този проблем може да се засили.
 
Решението
 
При бременни с констипация не се препоръчва приема на лаксативни средства. Вместо това, се препоръчва -приемане на големи количества плодове и зеленчуци ,
-много течности
-редовни упражнения
-избягване да се стои на едно място, както и в седнало положение продължително време

Разбира се, на пазара съществуват различни свещички и кремове, които намаляват раздразнението, причинено от хемороидите. Друг метод е скоро след раждането да се избутат хемороидите обратно на мястото си с лубрикантен гел.

Разширени вени (варици)

Те са друго следствие на хормоналните промени, които релаксират венозната стена и забавят венозния ток. Те могат да са болезнени, да се възпалят и се появяват както по краката, така и в зоната на външните полови органи. Обикновено последните изчезват след раждането, но тези на краката може да не се възстановят напълно.
Някои жени генетично са предразположени към добиване на разширени вени.
Решението

-редовни упражнения
-избягване на продължително стоене в изправено положение, седене с кръстосани каюрака и носене на тясно бельо
-седете и спете с повдигнати крака
-не допускайте голямо наддаване на тегло по време на бременността
-налагайте вените с лед

Крампи

Това са  внезапни мускулни съкращения (спазми) и се появяват при половината от бременните. Най-често се появяват през нощта и могат да са много болезнени.
Причина
Съществуват много теории , включващи недостатък  на минерали и намалено кръвообръщение, но нито едно не е напълно доказано
 
Решението

-масаж в зоната на спазмите , която най-често е ходилото, както и сгъване в глезена и редовни упражнения

Стомашно-чревно неразположение  и киселини
 
Храносмилателните проблеми са също причинени от хормоналните промени в началото на бременността. През следващите месеци, то по-скоро е резултат от натиска върху стомаха, причинен от плода. То може да бъде предотвратено, като се приемат по-малко количества храна по-често, като се избягват мазните и силно подправени храни, както и по време на храна да се седи с изправено тяло.
Киселините са по-болезнени и са резултат на отпускането на мускулатурата на стомаха и неговия отвор към хранопровода. Това причинява образуването на много киселинен стомашен сок, който се връща към хранопровода.
По-голяма вероятност има да настъпи това в легнало положение, ето защо лекарите препоръчват да се спи с леко повдигната глава, както и да се избягва храненето 2-3 часа преди сън.
Преди да вземате каквито и да е лекарства, ако сте бременна трябва задължително да се консултирате с лекар, тъй като те могат да имат ефект върху плода.

Болка в гърба

По време на бременността лигаментите се отпускат ,стават разтегливи и се подготвят за раждането. Това може да доведе до по-голямо напрежение в долната част на гърба и малкия таз, което причинява болката. Тя нараства в по-късните стадии на бременността с нарастването на теглото на плода.

Решението

-трябва да се избягва вдигането на тежки предмети
-да се държи изправен гърба, когато се вдигат предмети.
-да се носят равни обувки
-да седите на столове с облегалка или възглавничка на гърба
-упражнения за гръбните мускули


Други чести проблеми на бременността включват


-виене на свят и слабост ( дължи се на намаленото кръвоснабдяване на мозъка)
-често уриниране ( поради притискането на пикочния мехур от бебето )
-кървящи венци ( следствие на хормонални промени )
-белези от разтягане, подуване на глезените, пръстите и краката ( поради задържането на вода )
-вагинално течение ( обикновено бяло и прозрачно, но може да бъде съпроводено от сърбеж тогава най вероятно става въпрос за кандидоза )
-главоболия ( когато те са тежки трябва да се търси лекар, за да се изключи високо кръвно налягане, което е едно от сериозните усложнения на бременността.