E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Рак на ларинкса.

Ларинкс.

Това е орган, разположен в предната част на шията. Нарича се още “гласова кутия". Той се намира в горната част на трахеята и пред хранопровода.
Основната  роля на ларинкса е участието му в дишането, гълтането и говора.
Дишане - когато дишаме, гласните връзки се отпускат и отварят. Когато задържате дъха си те плътно се затварят.
Гълтане - Ларинкса защитава дихателната тръба (трахеята). Когато гълтаме, капачето, което покрива входа на ларинкса (епиглотис) се затваря и благодарение на това храната не влиза в трахеята.
Говор - Ларинкса е отговорен за начина по който вашия глас звучи. Когато говорим, гласните връзки се стягат и се движат в синхрон. Въздуха от белите дробове преминава между тях и ги кара да вибрират. Това води до произвеждане на звуци. Езика, устните и зъбите формират тези звуци в думи.

Какво е ракът?

Ракът започва в клетките, на различните тъкани. Тъканите формират органите на тялото ви. Нормално, клетките нарастват и се делят за да формират нови клетки в зависимост от нуждите на тялото. Когато клетките остареят, умират и на тяхно място се образуват нови.
Понякога този процес не се осъществява както трябва. Нови клетки се образуват без тялото да има нужда от тях, а старите клетки не умират когато трябва. Тези допълнителни клетки формират маса от тъкан, наречена тумор.
Туморите на ларинкса се наричат още полипи или  възли. Те биват доброкачествени и злокачествени.
Доброкачествените тумори не са ракови образувания. Те са лечими,  след отстраняване рядко рецидивират и клетките от тези тумори не се разпространяват в съседните или отдалечените органи.
Злокачествените тумори са това което хората наричат рак.
Те са сериозни заболявания и   могат да застрашават живота
След отстраняването им обикновено рецидивират.
Клетките на тумора навлизат и увреждат околните тъкани и органи. Ракови клетки могат да се откъснат от тумора и да навлязат в кръвообръщението или лимфната система. По този начин раковите клетки се разпространяват от първичния тумор и формират нови тумори (вторични или метастази) в други органи. Разпространението на раковите клетки е известно като метастазиране. Различните видове рак предпочитат да се разпространяват в различни органи.

Рака на гърлото (рак на ларинкса) може да се развие във всяка част на ларинкса. Повечето карциноми започват развитието си от гласните връзки. Вътрешните стени на ларинкса са постлани от вътре с епителни клетки (сквамозен епител). Почти всички карциноми започват именно от тези клетки, наричат се сквамозно-клетъчни карциноми.

Ако рака на ларинкса метастазира, това най-често става към лимфните възли на шията, корена на езика, белите дробове, други части на шията или тялото.


Кой може да се разболее от рак на гърлото?

Точните причини за развитието на рака не са известни. Лекарите не могат да обяснят защо някои хора се разболяват от рак на гърлото или друг рак, а други хора не. Със сигурност може да се каже, че рака не е заразен.

Тук ще представя рисковите фактори, които могат да увеличат вероятността за рак на ларинкса. Според проучванията, това са:

Възраст: Най-често, рака на ларинкса се появява при хора над 50 годишна възраст.

Пол: Мъжете боледуват 4 пъти по-често от жените.

Раса: По-често се среща при афро-американците, от колкото при белите.

Тютюнопушене: При пушачи вероятността за рак на ларинкса е много по-голяма. Риска се увеличава ако тютюнопушенето е съчетано с редовна употреба на алкохол.

Известно е, че в цигарения дим се съдържат над 50 канцерогенни (причиняващи рак) агенти. При хора, които откажат цигарите вероятността от рак на ларинкса и рака на белия дроб, устната кухина, устните, панкреаса, пикочния мехур и хранопровода рязко намалява.

Алкохол: Редовната употреба на алкохол уврежда клетките на хранопровода, ларинкса, стомаха и цялата храносмилателна система. Колкото по-голяма е употребата, толкова повече нараства вероятността за рак на някой от тези органи.

История за рак в областта на главата или шията. Почти при четирима от хората с рак в тези области се появява втори рак на ларинкса.

Професия: Хората, работещи в среда на изпарения от солна киселина, азбест или никел също имат повишен риск.

Други причини: вируси, диета бедна на витамин А, гастро-езофагеална рефлуксна болест, при която киселина от стомаха се връща в хранопровода и причинява пареща болка.


Симптомите.

Симптомите се задълбочават постепенно с уголемяване на тумора и зависят от разположението му в ларинкса. Те могат да включват следните оплаквания:

-Дрезгав глас.

-Подутина в областта на шията (уголемени лимфни възли)

-Възпалено гърло или усещане, че нещо е заседнало в гърлото ви.

-Кашлица,която не отминава.

-Проблеми с дишането.

-Лош дъх.

-Ушна болка.

-Загуба на тегло.


Диагноза.

-Физикално изследване.

-Индиректна ларингоскопия.

-Директна ларингоскопия.

-Изследване с компютърен томограф.

-Биопсия.


Лечение.

Лечението на рака на ларинкса се провежда комбинирано с хирургична намеса, лъчетерапия и химиотерапия.

Избора на терапия зависи от няколко фактора, включващи общото ви състояние, разположението на рака в ларинкса, размера на тумора и дали рака е метастазирал.

Ако сте пушач, първото, което трябва да направите е да спрете да пушите. Проучванията показват, че лечението е по-успешно при спиране на тютюнопушенето.

Само лъчетерапия. Прилага се при малки по размер тумори или при пациенти, при които не може да се направи операция. Използва рентгенови лъчи за да унищожи рака. Лъчите се насочват в областта на тумора и в тъканите около него. Този вид терапия е локална терапия, т.е действа се само в областта на тумора и не се облъчва целия организъм.


Лъчетерапия и операция. Лъчелечението се прави преди или след операцията, като по този начин увеличава ефекта от нея.


Химиотерапия. При химиотерапията се използват лекарствени средства които убиват раковите клетки. Обикновено се прилагат венозно.


Част от лечението на рака на ларинкса е доброто хранене, тъй като понякога пациентите загубват апетит, а освен това се затруднява и преглъщането. Те трябва да поглъщат достатъчно калории и протеини за да не отслабнат и да поддържат имунната си система в добро състояние.

Ако храненето е затруднено поради сухота в устата поради лъчетерапията е необходимо да се приемат течни, меки храни. Крем-супи, млечни напитки и др. обикновено се приемат добре. Можете да се посъветвате с диетолог, за да подберете правилните храни.


Живот със стома.

Да се научите да живеете с промените след диагнозата рак на ларинкса е особено предизвикателство.

Ако имате стома е необходимо да се научите да се грижите за нея.

Трябва да се научите да отстранявате и да почиствате трахеалната тръба, да почиствате трахеята, и да почиствате кожата около стомата, тъй като тя може да се възпали. Опасно е навлизането на вода в тръбата и белите дробове през стомата. При бръснене, мъжете трябва да помнят, че кожата около стомата може да е по нееластична след операцията и се препоръчва използването на електрически самобръсначки, за да се избегне порязването.

Хората със стома работят в почти всички сфери и могат да се справят с почти всяка длъжност. При тях е затруднено задържането на дишането, поради което не могат да се справят с вдигане на тежки предмети. За плуване, каране на водни ски не са възможни без специални инструкции и средства предпазващи входа на стомата от навлизане на вода.


Тоталното отстраняване на ларинкса е свързано със загуба на гласа ви. Това обаче не бива да ви обезкуражава, тъй като съществуват методи, чрез които вие ще се научите да говорите отново. Такъв е например езофагеалния говор или избора на механична реч, като използвате приспособление наречено електроларинкс, което е с батерии или пневматичен ларинкс, които използва въздух.


Проследяване.

Редовните контролни прегледи са много важни за рака на ларинкса, след проведеното лечение. Те позволяват промените в здравето да се откриват и лекуват възможно най-скоро.