E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Не давайте на децата си лекарства за възрастни!

Когато даваме на децата си, макар и по-малки дози от лекарства, тествани само върху възрастни, ние рискуваме да получат увреждащи странични ефекти. Това се дължи на факта, че ензимите, разграждащи лекарствените средства при децата за в по-ниски или по-високи дози в зависимост от възрастта. Ето защо освобождаването на активните съставки може да стане по-бавно, или по-бързо от очакваното.


Обикновено, лекарствата се тестват върху възрастни, а като се прилагат при деца, особено от загрижени родители, се дават в по-ниска доза.Не трябва да се забравя обаче, че количеството на ензимите и изобщо функциата на органите не е пропорционалн ана ръст аили годините на детето. Девет от десет от лекарствата давани на новородени и половината от лекарствата, давани на по-големи деца, не са били тествани при децата, за да се докаже,че са подходящи, а само при възрастни.

Учените са установили, че децата до 18 годишна възраст страдат три пъти повече от страничните ефекти на лекарствата. Според тях в организма на детето количеството от ензима, необходим за разграждането на лекарствата е едва 20% до 50% от количеството му при възрастни.Кoличеството му постепенно расте до 18 годишна възраст.Тези различия съществуват не само между възрастни и деца, но и между  децата в различна възраст. Новородените имат много по-активни ензимни системи дори и от възрастните, което позволява прилагането на високи дози на някои лекарства.

Това което искам да подчертая тук е, че за да предпазим децата си от вредните ефекти от лекарствата за възрастни, трябва те да се предписват от педиатър. На него, единствено, можете да се доверите за вида нa лекарството и неговата точна доза според възрастта на детето ви.