E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

"Не мислете върху проблема, а "спете" върху него!"


decisionmaking.jpgКогато сте изправени пред важно решение, било то покупка, капиталовложение или решаване на лични проблеми, временно забравете за това и оставете подсъзнанието ви да преразгледа възможностите.
Според резултатите от ново проучване, подсъзнателния избор може да се окаже по-задоволителен от съзнателното претегляне на плюсове и минуси, когато става въпрос за важни решения. Според изследователите, съзнателните решения са добри за всекидневните ни решения, като например, какъв шампоан да купим или какво да вечеряме, но не и за големите решения.
Ключът според тях е в хипотезата на "обмисляне безdecision.gif внимание". Те я доказват като  използват много интересен метод. В магазин за автомобили, те дават множество материали за превозните средства, с които клиентите трябва да се запознаят. Веднага след това изследователите им дали да решават пъзели, които да ангажират вниманието на съзнанието.
След като поработили върху пъзелите, тази група от клиенти закупили автомобили, като са били много удовлетворени от покупката си, за разлика от клиентите, които  били оставени да направят съзнателно избора си.
Когато вземаме малки всекидневни решения, обаче няма по-добро средство от съзнателното обмисляне,например как да изберем вид дреха или бельо.

Възможни причини.


Съзнанието има сравнително малък капацитет, поради което хората възприемат само част от актуалната информация. Ето защо те могат неправилно да увеличат значението или уместността на тази частична информацията. Зa разлика от съзнанието, подсъзнанието има огромен капацитет, обработва голямо количество информация и може да прави по-правилни заключения.

Решението.


Когато трябва да вземете важно решение, първо се опитайте да намерите всякакъв вид информация около проблема и да се запознаете с
thinking.jpgнея.
Второ, определете, дали проблема е  маловажен или по-значим. Ако става въпрос за ключово решение, по-добре да отлежи, не мислете  за проблема. Фиксирайте съзнанието си в друга посока или се отпуснете в блажен сън."Не мислете върху проблема, а "спете" върху него!", препоръчва изследователския екип.