E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Анорексията.

anorexia.jpgМакар да е подценявана сред множеството широко разпространени тежки болести,анорексията спада към опасните за живота състояния.  Терминът "анорексия" е от гръцки произход и означава липса на апетит.
Заболяването е в същността си психическо и оснoвно по тази причина трудно лечимо. Характеризира се със съзнателно въздържание или пълен отказ от храна. Пръв медицинско описание дава английският лекар Ричард Мартън през далечната.1689г . Той определя анорексията като: "болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи...". Анорексията се характеризира със силен страх от напълняване и се среща  най-вече сред тийнейджърките и младите жени.
Момичето, което страда от анорексия, почти не се приема храна, заради страх от напълняване, брои калории и грамове, а след това започва изтощителни физически упражнения. Обаче колкото и да отслабват, девойките с анорексия не могат да повярват, че са слаби, не възприемат реално отражението си в огледалото. 

Тревожни симптоми: Загуба на значителна част от теглото, продължителни диетиgetpic.jpg, въпреки слабостта си се чувстват дебели, спиране на менструалния цикъл, притеснение за храните, калориите, мазнините, и хранителните съставки, опадване на косата, студени ръце и крака, немощен говор, изморителни тренировки, лъжи относно хранителната им депресия, заплашителна слабост, изтощителни периоди на хиперактивност, развитие на тънки косми по ръцете, краката и други части на тялото, поява на мъх по тялото, сърцебиене, суха и лющеща се кожа, накъсано дишане.

Последствия: Свиване на органите, загуба на костни минерали, което може да доведе до остеопороза, ниска телесна температура, ниско кръвно налягане, забавен метаболизъм и рефлекси, сърдечна недостатъчност, което може да доведе до сърдечен удар.