E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

"Коренът-човек".

ginseng_1.jpgСпоред легендата, коренчето на корейския чай Гинзенг (жен-шен) е било дадено на хората като дар от боговете на планината. Известно е още като "корен-човек", "корен на живота", "дар на безсмъртието"

Китайската медицина познава лечебните му свойства от няколко хилядолетия, когато коренчето се продавало като скъпо лекарствено средство. Тогава стойността на 1 кг. от ценната билка са стрували килограм злато! Причините за това са не само безценните му ефекти върху организма, но и това, че корените се събират между 5та и 8та година от от засаждането на растението, а семената необходими за засаждане на нови култури, на 3-4 година.

Състав

Глюкозидите са основните действащи вещества.Те стимулират жлезите с вътрешна секреция и способстват за поддържане на постоянни нормалните хормонални нива в организма.
Етерично масло-панацен, обуславя специфичната му миризма и успокоителното му действие върху различни центрове в мозъка.Има и болкоуспокояващ ефект.
Ненаситени мастни киселини, определящи аромата, активира обмяната на веществата, като усилва окислителните процеси. В следствие на това по-бързо се разграждат и мазнините.
Витамини C, B1, B2,
Микроелементи- Желязо и манган
Терпени
Алкалоиди

Китайската медицина използва Жен-Шена при следните заболявания.

Диабет. Жен-шенът е доказал своето, действие по отношение на намаляването на увеличената кръвна захар. Това се дължи на усилването въздействието на инсулина върху организма.

Анемия. Стимулира кръвообразуването и води до увеличаването на еритроцитите и хемоглобина.

Нормализира кръвното налягане

Язвена болест - стимулира регенерацията на епитела на храносмилателната система. Освен това подобрява възстановяването на черния дроб след хепатит.

Сърдечна недостатъчност. Стимулира съкратимостта на сърдечния мускул.

Рани. Приложен външно, ускорява зарастването им.

Профилактично действие.

Жен-шенът намалява увреждащото действие на йонизиращата радиация върху организма, като стимулира възстановяването на ДНК в клетките.

Древната китайска медицина го използва също като средство забавящо стареенето, намаляващо умората, при полово безсилие, туберкулоза, главоболие, отпадналост, безсъние.

Установено е, че жен-шенът има едновременно стимулиращо и подтискащо въздействие върху мозъка, стимулира секрецията на надбъбречните жлези, като по този начин засилва адаптацията ни към условия на стрес. Не разглеждайте, обаче жен-шенът, като лечебно средство само срещу едно или друго заболяване. Неговото влияние трябва да се приема като стимулиращо и общо тонизиращо. Според изследователите стимулиращото действие на жен-шена е много по изразено от това на чая, кафето и колата.

Използването му има много по-силен ефект върху умствената, отколкото върху физическата работа. Това се обяснява със стимулирането на тъканното дишане , предимно на мозъка, т.е той по-добре усвоява кислорода от кръвта.

ВНИМАНИЕ! Не го приемайте ако имате повишено кръвно налягане, атеросклероза и кръвоизливи. Приета в голяма доза билката е отровна!