E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Растителните масла.

tinyglass.jpg


Растителните масла се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез  пресоване и фино пречистване при ниска температура. Това запазва ценните им качества и удължава срока им на съхранение.

Те проникват лесно в кожата, защото тя е мастнопропусклива и й придават кадифена мекота и гладкост. Ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването и подпомагат образуването на колаген. Освен това маслата възстановяват тургора на кожата, предотвратяват прекомерното омазняване и раширяването на порите. В тях се съдържат витамин Е, микро и макроелементи и други биологично активни вещества, които са важна част от обмяната на веществата. Маслата могат да се прилагат по различни ничини: за директен масаж на кожата, за почистване на лицето, за козметични маски, за обогатяване на готови козметични продукти, в аромотерапията. Интересно е, че повечето масла имат естествен слънцезащитен фактор и могат да се прилагат при слънчеви бани.

Най-близки до човешката кожа са бадемовото, кайсиевото, прасковеното, маслиновото и маслото от авокадо.

Бадемовото масло е най-често използваното в козметиката, то прониква добре и е подходящо за всеки тип кожа и всяка възраст. Бързо успокоява, омекотява и заглажда кожата. Още от древността се използва като масажно масло за бебета и възрастни.То се определя като един от най-мощните природни стимулатори за растежа на косата, засилва блясъка, гъвкавостта и еластичността й.

В чист вид можете да използвате маслата за масаж върху лицето,шията и останалата част на тялото. Против стрии добър резултат дава маслото от пшеничен зародиш.

Ето две маски, които могат да се прилагат за възвръщане жизнеността и красотата както на кожата,така и на косата:

image_01.jpgЖълтъчно-медно-маслена: Сместа от 1 жълтък,чаена лъжичка мед и чаена лъжичка бадемово масло се нанасят върху лицето и шията с тампон.След 25 мин. се почиства с топла вода.

Жълтъчно-маслена:Разбиват се добре жълтък, чаена лъжичка затоплено бадемово масло, няколко капки лимонов сок.Прила се като предната маска.

Желаем ви успех! Бъдете здрави и красиви!