E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Що е нанотехнология?

През последните години, учени от областта на медицината, инженери и биолози обсъждатumdendrimer.jpg новите
възможности за борба срещу болестите и по-специално срещу раковите клетки. Тези нови търсения и проучвания са насочени към разработването на нанотехнологиите.

Що е нанотехнология

Нанотехнологията включва съвкупност от нови начини, чрез които лекарства или агенти срещу болести се прилагат с помощта на специални молекули (с диаметър няколко нанометра). Ролята на тези наномолекули е да пренесат лекарството до болните клетки.

Как?

dendrimer.jpgПренасянето на лекарства се осъществява от специален тип молекули, наречени дендримери. Дендримерите имат звездовидна форма. Това е най-подходящата форма, тъй като множеството лъчи на звездата, могат да свързват лекарства или контрастни вещества. Това дава възможност не само за лечение, но и за контрастно или флуоресцентно изобразяване.

Методика

Този комплекс от дедримери + лекарства се инжектира в организма и се насочва към болните клетки, където или ги маркират, или ги убиват посредством лекарствата, които се освобождават.
Но колкото и просто да изглежда този процес, образуването и свързването на трети молекули в един комплекс е доста трудно и изисква много време. В сравнение с традиционните лекарства, обаче използването на нанотехнологиите е доста по-изгодно и функционално. Това се дължи на факта, че лечението е насочена само върху определени клетки- раковите. Останалите остават незасегнати от страничните ефекти на лекарствата. Така са необходими и много по-малки количества от медикаментита.

Днес нанотехнологията прави първите си стъпки и макар, че е рано, бъдещето на здравето ни е по добро.