E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Заушката.

Заушката е остро инфекциозно заболяване. Нарича се още епидемичен паротит и се причинява от вирус (paramyxovirus). От всички заразни аболявания, заушката има най-дълъг инкубационен период и може да изминат 2-3 седмици до разгъването на заболяването.

Какво е заушката?

Тя е остро инфекциозно заболяване. Нарича се още епидемичен паротит и се причиняваcommonchildhoodillnesses.jpg от вирус (paramyxovirus). От всички заразни аболявания, заушката има най-дълъг инкубационен период и може да изминат 2-3 седмици до разгъването на заболяването.

Как става заразяването?

Като много от вирусните заболявания, заушката се разпространява чрез капчици, които се съдържат в издишания или изкашляния въздух. Трябва да се отбележи, че тя е най-малко заразна от петте основни детски заразни заболявания и изисква много близък контакт преди появата на инфекцията. 

Кога се разболяват децата?

Най-често боледуват деца след 2 годишна възраст и по-рядко при по-малките.

Път на вируса в организма.

Вируса навлиза в тялото през дихателните пътища, след това преминава през цялото тяло носен от кръвта, като може да се спре почти във всеки орган - бъбреци, щитовидна жлеза, панкреас, полови жлези, както и не на последно  място - слюнчените жлези. Вирусът засяга големите слюнчени жлези, разположени в бузките, точно пред ушите.

mumps.gifСимптомите.

През първите два дни заушката трудно може да се разпознае, проявява се с неразположение и повишена температура, както при повечето вирусни заболявания.

След това се усеща неприятно чувство в челюстите и се подуват жлезите. Обикновено първо се подува едната, а след това другата жлеза. Температурата се повишава до 40о  C, a подуването на жлезата се усеща като разпъване и е много болезнена, особено при опит да се отвори устата. Ушните миди са по издадени и детското личице изглежда много отекло. При по-леките случаи подуването е само за 3-4 дни, но може да се задържи за седмица и повече.

 Усложнения

Въпреки болезнените симптоми и високата температура при това заболяване, по-тежки са промените, които настъпват при засягането на другите органи.

При 20-30% от момчетата вирусът засяга тестисите. Получава се  вирусен орхит. Характеризира се с подуване на тестисите, болка, повишена чувствителност, висока температура. Обикновено настъпва около седмица след заушката и е сериозно заболяване, което може да  доведе до стерилитет. Все пак само при половината от децата се засягат тестисите, а само при 10% от тях засягането е двустранно, което пак не е гаранция за стерилитет. Освен това съществуват методи за възвръщане на плодовитостта. По-често от орхит като усложнение на заушката боледуват момчета преди пубертета, които са сексуално незрели.

При момичетата, рискът от оофорит ( възпаление ня яйчниците ) е още по-малък. Дори това да се случи, обаче, при тях фертилността не се засяга.

Възпаление на панкреаса е възможно, но не е често усложнение.

По-рядко усложнение на епидемичния паротит е менингита (възпаление на обвивките на главния или гръбначния мозък), който може да се появи от 3 до 10 дни след началото на заболяването. Менингита е сериозно заболяване, но обикновено при болни със заушка протича по-леко. Той разбира се изисква болнично лечение и наблюдение. Симптомите при менингит са

-главоболие
-повръшане
-висока температура
-светлобоязън

Заушката е част от порастването на децата ни. Ако заболяването настъпи при възрастен то е много по-тежко и е свързано с много повече от усложненията описани по-горе.

Завръщането към детската градина или училище е след като детето се чувства добре и намалее подуването на слюнчените жлези.

Ваксинация

Ваксинирането на децата е задължително с MMR васина, която съдържа съставка срещу заушката. Тази ваксина дава същата по продължителност и сила протекция на организма, както и самото заболяване.