E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

"Огън на Живота"

 

tea_wandЧаят притежава способността да намира и извлича от земята всичко, което е рядко и необходимо и ни го дава в разтвор, полезен за здравето ни. Поради тази причина можем да го разглеждаме, като сложна и постоянно действаща лаборатория на живота. Произходът на чая се крие още в древността. Според преданията, китайците са познавали чайния храст още преди 5000 години. Те са го наричали "огън на живота", който укрепва тялото и духа и удължава живота.

Легенда за чая.
Древната индуска легенда за чая разказва, за принца на Индия Дарма, който пътувал  из южен Китай за да разпространява култа към Буда. Отдаден на божеството, той прекарвал по-голямата част от деня си в молитви и бдения. Веднъж поради умора и изтощение, очите му се затворили и той потънал в дълбок сън. Събудил се уплашен и за да не разгневи божеството си, отрязал клепачите на двете си очи и го хвърлил на земята. Както във всички легенди, станало чудо и от тях израснал невиждан храст с прекрасни ароматни бели цветове и зелени листа, които приличат на клепачи. Дарма вкусил от листата и почувствал как в него се зараждат бодрост и сила за нови молитви.

Името на чая.

В Монголия го наричат "ЦАЙ", от където в Русия и България произлиза името на чая.
В Китай, бил наричан "ЧА", което означава младо листо.
В Япония назоват чая "ТЪА", от където произлиза ботаническото му название "Thea SInensis¨. Именно от японците е заимствано името на чая в повечето западно европейски страни. Англичаните го наричат "ТИИ", а в останалите страни "ТЕЕ".
В Полша се нарича "ХЕРБА", което означава трева.

Видове чай

Съществуват 4 типа от благодатната напитка, като разликите между тях се изразяватherbalteateapage.jpg само в степента на ферментация на чаените листа- черен, червен, зелен и жълт чай.

Черният чай.
Обхваща над 95% от производството на чай в света. Неговите листа се подлагат на пълна ферментация за разлика от всички останали видове. Някои видове се подлагат на допълнително ароматизиране, поради загубата на естествения аромат или неправилна обработка, или се цели получаването на нов ароматен нюанс. В тези случаи обаче се губят специфичните качества на чая.

Зеленият чай.
Не притежава аромата и специфичните вкус на черния чай. Това обаче не означава, че лечебните му свойства са по-слабо изразени. Той притежава нежен аромат, напомнящ  на прясно сено и се отличава с различно изразена тръпчивост.

Червен чай
Той е почти непознат у нас, но e най-ароматичния чай. Богат е на дъбилни вещества,
които придават тръпчивост и сила на приготвеното от тях питие. Получават се чрез капризна и сложна обработка, като се подлагат на непълна ферментация. Те са по-слабо окислени и от тук и по-трайни.

Жълтият чай.
Това са най-висококачествените чаеве. Те притежават извънредно приятен специфичен вкус и аромат, които са различни от тези на останалите видове чай и нежна тръпчивост. Получават се от най-младите листа и и пъпки на растението и преминават сложна преработка на частична ферментация. По-рядко се употребява в Европа.

На какво се дължат свойствата на чая?

Широката употреба на чая не е само обикновен израз към приятното и красивото, коетоassamdoublewallglasses.jpg премахва скуката и еднообразието. Тя се дължи на способността му да ободрява умствено и физически, да подобрява храносмилането, да усилва сърдечната и бъбречната дейност, да увеличава диурезата.

Теин
На него се дължи тонизиращото действие, което има някои разлики с кофеина на кафето, а именно:

1. По-слабо изразено възбудително въздействие върху нервната система
2. НЕ причинява безсъние
3. НЕ причинява сърцебиене.
4. Теина НЕ се задържа и не се натрупва в организма, което изключва вероятността от интоксикация, която се наблюдава при прекомерна употреба на кафе.

Причина за това е, че при приготвянето на чая се използва по-малко количество чай като грамове, докато за приготвяне на хубаво кафе, се използва повече от смления продукт.  Друга причина е високото съдържание на танинови вещества в чая, които свързват теина в комплекс. Този комплекс има по-меко и забавено действие върху нервната у сърдечно съдовата система от чистия теин.

Алкалоиди
Теобромин, аденин и гванидин

Танинови (дъбилни) вещества
Те придават характерния тръпчив вкус на чая. В най-голям процент се съдържат в зелените чаеве. След окислението им при чаената преработка, се получават ароматни вещества, които го ароматизират допълнително.

Действието им е

-противовъзпалително и адстринтгентно (запичащо) действие върху лигавицата на храносмилателния път. Ето защо зелените чаеве се прилагат при ентероколити ( възпаления на тънкото черво ), протичащи с диария. Ако чаят е много концентриран и богат на танинови вещества, може да има и дразнещо действие върху лигавицата на стомаха, при хора страдащи от гастрит или язва. При тях, след прием на голямо количество такива чаеве, могат да се появят болки, гадене и повръщане.
-ефикасна противоотрова срещу тежки метали.


Етерични масла
На тях се дължи аромата на чая. Най-голямо е количеството им в ароматните червени чаеве.

Действията им са:

-дезинфекционно
-антисептично
-повишават отделянето на кисел стомашен сок, което възбужда апетита.
-умерен диуретичен ефект, без да натоварват бъбреците.
-отделят се чрез белите дробове, увеличават отделянето на слуз и подпомагат отхрачването.
-леко възбуждащо действие върху нервната система.
-леко дразнещо действие върху стомашната лигавица.


Багрилни вещества.
Съдържанието им в чая е белег за качеството му. Това са хлорофилът в зеления чай, каротинът (провитамин А, който е важен за растежа, имунната система и функцията на черния дроб)  и ксантофилът в черните.

Пектинови вещества
Те запазват качеството на чая и увеличават трайността му. Пектинът достига в непроменен вид дебелото черво и има следните въздействия:

-подпомагат отделянето на постъпилите там отрови и бактерии
-абсорбира излишните газове
-облекчава храносмилането.


Витамини
1, В2
-пантотенова киселина
-вит.РР( никотинова киселина)
-вит С. В свежите листа е той е 4 пъти повече от колкото в лимоните, но при преработката му по-голямото количество се губи.
-Витамин С2 ( Р ) е основния витамин на чая. Той укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от поява на кръвоизливи. Най-много се съдържа в зеления чай.

Минерали
Огромно е  богатството на минерални вещества, като най-застъпени са:
-калиеви соли-подобряват дейността на сърцето
-фосфор и неговите съединения
-соли на желязотои мангана.
-Микроелементи- йод ( на него се дължи противоатеросклеротичното действие на чая), флуор, мед и др.

Органични киселини
Тяхното съдържяние не е високо, но е достатъчно, за да възбуди секрецията на панкреаса, както и нормалната перисталтика на червата, като така подобряват храносмилането.

Ензими
Те са важни катализатори на обмяната на веществата и неутрализират свободните радикали, като така се борят с остаряването и рака.
Това са каталазата, пероксидазата, инвертазата и други.

white.jpg

Лечебни свойства
Още от древността било известно, че чаят усилва жизнените функции на организма, повишава умствената и физическата работоспособност и създава приятно настроение.

 

Храносмилателна система

- Успокоява възбудената чревна перисталтика
- дезинтерия и инфекциозни ентероколити- благотворното действие на чая при тези заболявания се дължи на бактерицидните му свойства, а богатството на витамин Р помага за по-бързото възстановяване на на лигавицата и предпазва червата от кръвоизливи.
- при запек чаят трябва да се пие студен, с повече захар или най-добре с мляко.
- при хроничен гастрит с намалено образуване на солна киселина се препоръчва слаб зелен чай.
- при хроничен панкреатит, намалената секреция на панкреасен сок също може да бъде стимулирана от чай
- ЗАБРАНЕНА е употребата на силен черен чай при активна язва или гастрит. Може да се приема лек зелен чай с по-слаба к  концентрация.
- облекчава храносмилането след прием на тлъста и мъчносмилаема храна
- действа благотворно при натрупване на токсини в червата като следствие на заболяване на черния дроб, сърдечна недостатъчност и др.
- подобрява общото състояние, тонизира и стимулира апетита при тежките чернодробни заболявания- хепатит и цироза.

Бъбречни заболявания. При остри и хронични заболявания на бъбреците, лекият чай действа благотворно, като повишава апетита и намалява общата отпадналост. Има профилактично действие срещу образуването на камъни и пясък не само в бъбреците, но и в жлъчния мехур и жлъчните пътища, което се отдава на етеричните масла.

 

Метаболитни заболявания.При подагра употребата на силни чаеве е уместно да се ограничи.

Сърдечно съдови заболявания.
Чаят има способността да премахва спазъма на съдовете, като така подобрява кръвообращението.

 

-При сърдечна недостатъчност, която се характеризира със задържане на течности, отоци, образуване на чревни газове  и др., чаят действа диуретично,
-използва се при ниско кръвно налягане и склонност към колапс
-НЕ СЕ препоръчва при ускорена сърдечна дейност
-за профилактика на атеросклерозата се използва укрепващото действие на чая върху съдовата стена и намаляването на склонността за кръвоизливи.
подпомага дейността на сърцето и намалява газообразуването в червата.

 


Остри инфекциозни заболявания
Както в острия стадий, така и в периода на възстановяване на организма, чаят е незаменимо средство за поддържане на тонуса и самочувствието, за подобряване на апетита, за предпазване от малки кръвоизливи по кожата, лигавиците, носа и дори за спирането им.
Заболявания на дихателната система
-при остри и хронични трахеобронхити, се приема чай, поради способността му да повишава потоотделянето, да подобрява обмяната на газовете в белите дробове и да втечнява наличния гъст секрет.
При желязодефицитни анемии
Използва се поради наличието железни соли
Нервна система
Влиянието на чая върху нервната система е известно още от древността. Учени отбелязват, че под въздействието на чая се увеличава способността на мозъка да усвоява и преработваповишава устойчивостта на вниманието и улеснява възникването на идеи и асоциации. Под въздействието на чая се увеличава кислородния приток към мозъчните клетки и се засилва мозъчната дейност.
Зъбен кариес
Високото съдържание на флуор, прави чая много полезно средство за профилактика на зъбния кариес, особено ако се приема с мляко.
Профилактика срещу радиоактивни елементи.
През последните години, бяха направени нови наблюдения във връзка с полезното действие на чая. Установено бе, че при пострадалите след атомния взрив в Хирошима , които са се преселили в област с производство на висококачествен чай и са са употребявали постоянно чай, са получили забележимо подобрение на общото състояние. Експериментално е било установено,че един от най-опасните радиоактивни елементи Стронций-90 , който има свойство да се фиксира главно в костите е бил абсорбиран от таниновите вещества в чая и така се е излъчвал от организма, без да предизвика необратими порaжения.

 

И така след този пълен преглед на лечебната сила на чая, можете да съберете обичаните от вас хора и да им дарите живот и здраве с тази евтина, но безценна напитка.