E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Имате ли дежа ву?

brainy2.jpgГотвих се за изпит и бях много уморена, у мен се появи страно усещане. Седя, уча, разговарям, или слушам лекция и изведнъж така явно  започна да ми се струва ,че всичко това някога вече било точно както сега.

Но аз добре зная, че преди  не съм слушала тази лекция, пък и в аудиторията съм за първи път. Казвам си това, но впечатлението, че всичко вече се случало преди, остава.

Опасно ли това?


Това явление влиза в рубриката разстройства на възприятията, и по-точно на тяхната преработка в съзнанието. При тези дереализациони преживявания, е нарушена връзката между преживяването в момента, видяно или чуто, и миналия опит.

Тук се отнасят няколко явления:

Дежа ву ( deja vu ): "вече виждано" - непознато място или обстановка ни изглеждат познати, посетени преди

Жаме ву ( jamajs vu )-"никога невиждано" -добре познато място или обстановка ни се струват напълно непознати и като,че ли ги виждаме за първи път.

Дежа ентенду ( deja entendu) - "вече чуто". За първи път чуто съдържание се струва на човек чувано и някога преди.

Дежа весю ( deja vecu ) -  "вече преживяно"-Преживяване за първи път се оценява като преживяно и преди.

economist_hires.jpgЖаме весю ( jamais vecu ): "никога не преживяно" -актуално за момента преживяване, което обаче се случвало  и преди се оценява, като че ли е за първи път.

Всички тези явления могат да се наблюдават при здрави хора който са уморени. В този случай, мозъка на уморения човек не може да направи връзка с миналия опит и възприема това което вижда и усеща, като че ли за първи път.

Някога това явление се превръща в източник на суеверия. Набожния човек смятал, че макар и физически да не е присъствал на едно или друго събитие, там е била негова душа. Тя всичко е изпитала и е видяла.

Най-доброто средство да се избавим от подобни усещания е добрата почивка!

Тези явления обаче могат да бъдат и болестни симптом на психиатрично заболяване. Основната разлика е, че при здрави хора е запазено критичното отношение към съответното преживяване.