E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Диабет и хранене.

diabet.jpgДиабетът е заболяване на жлезите с вътрешна секреция и по-точно на панкреаса. В този орган съществуват специални групи от клетки, които формират островчета. Именно в тях се образуват хормоните на панкреаса.

Ключова роля при диабета има намаленото образуване на инсулин. Той е анаболен хормон, което означава, че предназначението му в организма е да поема от кръвта хранителни вещества, в случая глюкоза и да я насочва към клетките, където се формират техни структури и депа от глюкоза под формата на гликоген или мазнини. Когато няма инсулин глюкозата остава в кръвта, а клетките остават гладни за глюкоза. Едновременно с това глюкозата в кръвта нанася поражения във всички органи, като се свързва с белтъчните структури и образува комплекси, които по различни механизмит увреждат органите. Усложненията на диабета са ранна атеросклероза, поради увреждането на малките съдове, катаракта, увреждане на нервите и много други.

При диабет от 1 тип, т.нар. детски тип диабет, съществува пълна липса на инсулин. Клетките не могат да се хранят с глюкоза, остават гладни и децата са слаби, а развитието и съзряването им е нарушено. При тях е задължително лечението с инсулин.

Един от механизмите на диабета тип 2 е не толкова намаления инсулин, колкото неспособността на клетките да разпознаят глюкозата и да я усвоят от кръвта. Това става по-често при пълни, възрастни хора, при които поради различни причини, главно генетични настъпва рецепторна резистентност. Ето защо лечението при неголеми стойности на кръвната захар, може да се започне с диета. Диетата, обаче не бива да се пренебрегва и когато се приемат лекарства. Целите на диетата са две:

  1. Да се забави настъпването на усложнения.

  2. Да се нормализират липидите в кръвта.

  3. Да се намали теглото на болния, като така се подобри усвояването на глюкозата и действието на лекарствата.


Хранителен режим.

Препоръчва се по-често хранене в по-малки количества, за да не се натоварва организма с глюкоза, при което панкреаса трябва наведнъж да освободи голямо количество инсулин.

Калории.

Съвременното производство и обработката на храните, е такава, че те са все по-калорични и в много случаи ако не се интересуваме от калориите в храните, неусетно поглъщаме повече от необходимото. Ако болния от диабет продължи с прехранването, приема на много мазни и сладки храни, риска от атеросклероза се увеличава и в много случаи е причина за смърт на пациента от усложненията на диабета. Общият калориен прием на денонощие, трябва да бъде намален с цел да се намали теглото на пациента още след откриването на болестта. Това в много случаи подобрява състоянието и отлага във времето появата на усложненията.


Хранителните вещества.

Това са белтъчините, въглехидратите и мазнините. Съотношението между тях не сеvegetables.jpg различава от приема при здрави.

Белтъчини-15-20%. При бъбречно заболявания обаче белтъчния прием трябва да се намали. Препоръчва се пилешко, телешко месо, което се приготвя варено, печено на скара.

Мазнини-до 30% от всички калории- Половината от тях обаче трябва да са ненаситени-такива са течните мазнини-на рибата, която е богата на омега-3-мастни киселини, намаляващи липидите в кръвта, а от там забавят атеросклерозата. Не се препоръчват тлъсти меса, яйчен жълтък, майонеза.

Въглехидрати 45-60%- Тук основно значение има да се ограничи захарта и да се приемат главно въглехидрати с нисък гликемичен индекс ( те повишават в малка степен кръвната захар) , а именно – пълнозърнест хляб, картофи, зърнени храни, варива, ечемик, ориз, макарони, както и да се приемат на нерафинирани въглехидрати като несладки плодове и зеленчуци около 300-400гр. на ден. Не се препоръчва прием на храни с висок гликемичен индекс-захар, мед. Използват се изкуствени подсладители- захарин, аспартам, сорбитол, фруктоза.

Когато обаче лечението се провежда с инсулин наличието на въглехидрати в храната е задължително във всяко хранене.

В последно време се избягва ограничението на хранителните продукти при диабетиците, а се използва преизчисляването им в така наречените Хлебни Единици ( ХЕ ). Една хлебна единица съдържа 12 гр. въглехидрати. Това позволява да заместваме едни въглехидртни храни с други за сметка на количеството им в грамове, като се запазва приема на въглехидрати. Например, за закуска можем да изядем 60гр. солети (1 пакетче), което съдържа 4 хлебни единици, или 200гр. варени макарони, които съдържат същото 4 ХЕ. Така храненето е по-разнообразно и се предотвратява чувството за непрекъснати ограничения на болните. Таблици за хлебните единици можете да получите от личния си ендокринолог.

Алкохол.

Приемът се ограничава поради това, че е източник на калории.Той се изключва напълно при затлъстяване, чернодробни заболявания и повишение на липидите в кръвта. В останалите случаи се допуска до 2 чаши вино или до 40гр. концентрат, като се спазват следните правила

  1. Не се приема алкохол преди хранене

  2. Консумира се само заедно с полизахаридни храни- пълнозърнест хляб, картофи, зърнени храни, варива, ечемик, ориз, макарони, несладки плодове и зеленчуци.Тютюнопушене.

Препоръчва се спиране на цигарите, поради повишения риск от съдови усложнения.

Физическа активност.

Това е много важен момент в лечението на диабета. Препоръчват се умерени движения, например каране на колело или 30 мин. ходене всеки ден. Така се подобрява храносмилането, метаболизма, усвояването на глюкозата и липидите от кръвта.

Тази статия дава само обща представа за начина на хранене и храните, които трябва да  се избягват. За да се състави индивидуален план на всеки болен от захарен диабет или друго заболяване е необходимо да се посъветвате с диетолог.