E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

За Напълняването.


Напълняването е хронично състояние , което се дължи на множество фактори, включващи околната среда (култура и обществена среда), генетични ,
физиологични , метаболитни ,поведенчески и  психологични компоненти.То е втора по честото пряка или косвена причина за смъртността по света.


Темата за напълняването е особено болезнена за дамите, тъй като поради различни причини ( предимно хормонални) те имат по-голяма склонност към напълняване.  Мъжете изостават само с 6%( Затлъстели жени-34%, мъже -28%).

Склонността към напълняване може да е  доста болезнена за суетната жена или момичето в пубертетна възраст, които в много случаи робуват на създадените от модните списания идоли . Погледнете обаче пълните хора  , които са винаги усмихнати и в повечето случаи са много общителни , сияят и нагледно ни показват , колко са доволни от живота , от себе си и разбира се от храната...

Видове Затлъстяване.

Има няколко вида напълняване , като най-опасното е детското или така нареченото хиперпластично напълняване.Това означава , че храненето на бебето не е било правилно и е то било прехранвано с високо калорични кремчета в следствие , на което броят на мастните клетки е по-голям в сравнение с тези при нормално хранените деца.Между другото въпросите за храненето на бебчетата са много важна част от конспекта по педиатрия и всяка бъдеща майка трябва да прочете подробно и задълбочено въпроса , за да осигури правилното развитие на беззащитния мушмурок, който надали иска да е дебел като порасне:) Пубертета е следващия опасен период за този вид затлъстяване. Възможно е именно тогава слабичкото до тогава дете да се заблуди, че в храната е основното удоволствие на съществуването..., което често е психогенно, заради проблеми в училище ,семейството и изобщо проблеми с интегрирането на новоизлюпената личност в обществото.

Решението

Дебелите от бебета хора , имат още един шанс да са слаби за цял живот или дебели и това е през пубертета. Става въпрос за болестното състояние затлъстяване, което се лекува с лекарства , диета и спорт.Тази тройна комбинация може да спаси малкия шишко от бъдещите проблеми , които са дебелите хора са не само физически , но и психически.

Втория вид затлъстяване е хипертрофичното, т.е при постоянен брой мастни клетки в подкожния слой имаме едно непрекъснато уголемяване на размера и натрупване на вода между набъбналите клетки ,което води до появата на дебелинки + тръпчинки,които са доста неприятни , но всички ги придобиваме на определена възраст.

Има международно приета формула BMI ( bodi mass index), който показва каква част от масата на тялото ти се дължи на мазнините.Изчислява се много лесно:

BMI=Теглото / ръста(в метри) 2

Нормата е над 19 и под 25

Тук може всеки от вас да изчисли своя BMI

http://nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm

И така защо пълнеем? Ами отговора е прост-защото поглъщаме повече енергия под формата на храна, която вместо за изразходим в спорт или умствен труд- се складира за гладни периоди -първо в по лесно разградимия гликоген в черния дроб ,а след това в трудно разграждащите се и по концентрираните мазнини.Доказано е , че 15 кг. мазнини могат да ни предпазят от гладна смърт за цели 100 дни! Цялата работа е в това, че при животните яденето се контролира от глада , а при хората от апетита. Ето защо ние не спираме да се храним и след като почувстаме ситост, а храната ни носи удоволствие като много малко други неща.

1.Основното правило ,когато искаме да не слагаме излишни килограми е да се откажем от всичко що съдържа бяла захар и бяла мазнина.За да се възстанови нормалната концентрация на захар в кръвта, се изливат големи количества инсулин,който е мощен анабол и главната му роля е да превръща в мазнини всичко, което сте хапнали.

2.Никога не се опитвайте да сваляте рязко килограми-няма смисъл. Организмът разбира , че рядко му давате храна и се научава да складира по-пълноценно. Въпросът е да се научите да приемате храната като необходимост за да живеете , а не като средство на удоволствие.

3.Друго основно правило е да се яде на всеки 3-4 часа и преди да се появи вълчия глад, заради който така се нахвърляме върху храната независимо от количеството и качеството й ,че след това дълго съжаляваме.

4.Никаква храна (освен салати и плодове) след 20ч.

5.Никога не пропускайте закуската , но говоря за 1-2 филийки хляб със сирене ,а не готови закуски или мазни пици.Закуската е основен контрольор на апетита през останалата част от деня.Аз лично винаги хапвам една филийка преди кафето- така и стомахът ми се чувства по-добре.

6.Винаги си сипвайте по-малко от колкото мислите ,че ще изядете.

7.И нещо ,което искам да кажа като обобщение -всъщност се стремете , когато готвите и поръчвате храна ,тя да не е най-любимата ви от менюто- така никога няма да преяждате. Гответе с малко сол и олио за да се усеща вкуса на самата храна , а не на солта и "вкусната" пържена мазнина.

За изразходването на калориите, знаете има няколко начина- да сте спортист, работата да ви е свързана с тежко физическо натоварване или  просто можете да забравите за асансьора през зимните месеци-всичко върши работа-стига да се изпотите:)

И все пак хапвайте,когато ви е вкусно ,но не забравяйте една седмица в месеца поне да спазвате тези правила ,за да се чувстате във форма.Когато отслабнете с 2-3 кг през лятото всеки се чувства прекрасно.Сега не се притеснявайте, защото е зима и качването на 3-4 кг е нормално-все пак тялото се защитава от студа.

Всичко това ,което изписах са малки правилца за напълно здрави хора. Моля,не правете диети ако имате някакво заболяване без да се консултирате с диетолог:)

УСПЕХ!