E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Как да се изследвам сама?

Най-важно при рака на гърдата е ранното му откриване.Това е възможно, тъй като сравнително дълго време той се развива бавно и остава локализиран. Диагнозата започва със самоизследване. Макар и по-малко по значимост, тъй като се прави самостоятелно от жените без медицинско образование и опит, то е първата стъпка към здравето.

 

 

В последните години рака на гърдата взима все повече жертви. Боледуват около 80 на всеки 100 000 жени, като в България е по-високо, от колкото в други страни. Нараства делът и на засегнати съвсем млади жени с много агресивни карциноми, които късно се откриват и имат висока смъртност въпреки лечението.

 

Защо се разболяваме?

Има два вида фактори:

1. Генетично предразположение- разпитайте за рак на гърдата в семейството си. Ако имате майка или сестра с това заболяване съществува вероятност и вие да се разболеете. Не забравяйте профилактичните прегледи. Те са напълно безболезнени.

Провеждат се при хирург и могат да ви спасят живота.

2.Негенетични фактори-Повишеното ниво на естрогените в кръвта. Рискови признаци са:

-ранна поява на първата менструация (менархе)

-Късна менопауза

-нераждали жени

-приемане на контрацептиви или хормонално заместителна терапия (с естрогенови препарати) над 10 години

-Възраст 50-70 Год.

-Доброкачествени тумори на гърдата.

 

Диагноза

Диагнозата започва със самоизследване. Макар и по-малко по значимост, тъй като се прави самостоятелно от всяка жена без медицинско образование и опит, то е първата стъпка към здравето, тъй като намирането на промени ни водят бързо при лекар. След провеждането на медицински преглед, за по-точна диагноза се прави мамография. Тя е безболезнена и достатъчно информативна за да отхвърли или потвърди диагнозата. Понякога се налагат специфични методи, като  биопсия, ехография на гърдата и други.

Най-важно при рака на гърдата е ранното му откриване.Това е възможно, тъй като сравнително дълго време той се развива бавно. Съществуват съвременни методи на лечение, които не само спират развитието на тумора, но спира и разпространението на метастазите. Това обаче е възможно ако тумора се открие в 1-2 стадий на развитието си. Това е възможно.

 

Самоизследване.

Това е една проста процедура в 3 стъпки,която може да спаси живота ви като откриете рано рака на гърдата.

1. Под душа

Изследвайте гърдите си докато вземате душ. Ръцете се движат по-лесно по мократа кожа. С изпънати пръсти, придвижвайте ръката внимателно върху всяка част на гърдите. Използвайте десната ръка, за да изследвате лявата гърда и лявата ръка за дясната гърда. Проверете за наличие на бучка, твърд възел или уплътняване на кожата или подкожието.

2. Пред огледалото

Огледайте гърдите си с ръце поставени от двете страни на тялото. След това ги повдигнете високо над главата. Търсете дали има промяна в контура на всяка гърда, подуване, придърпване на кожата, промени в цвета й или промяна в зърната (хлътване, придърпване на една страна, кървене).

След това отпуснете длани върху бедрата и силно натиснете надолу, така че да се стегнат гръдните мускули. Лявата и дясната гърда няма да са напълно еднакви - това е характерно за повечето жени.

3. При легнало положение.

За да изследвате дясната си гърда, поставете възглавница или сгъната кърпа под дясното си рамо. Поставете дясната ръка зад главата си - в това положение тъканите на гърдата са по-изпъкнали върху гръдния кош.

С лявата ръка, с изпънати пръсти натиснете леко с малки кръговидни движения, около въображаем часовников циферблат. Започнете с външната горна част на гъдрата на дясната си гърда, като я приемете за 12 часа. След това преместете ръката на 1 часа и така докато направите пълен кръг, обратно до 12 часа.

Нормална находха е да установите задебеляване от плътна тъкан в долната част на гърдите.

След това преместете ръката с 2 см. по-близо до зърното и направете отново кръг, за да изследвате всяка част от гърдата, включително самото зърно. Това изисква да направите поне още 3 кръга.. Сега бавно повторете процедурата с лявата си гърда с възглавничка под лявото си рамо и лявата ръка под главата. Обърнете внимание на структурите на гърдата.

Накрая, притиснете зърното на всяка гърда, внимателно между палеца и показалеца. Забелязвате ли някакво изтичане? Независимо дали е чисто или кървенисто, трябва да веднага да се консултирате с лекар.