E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Сънувайте!

Сънищата имат няколко особености и не са свързани с глобални предсказания  за бъдещето,както се опитват да ни убедят съновниците...

Често сънувам. Винаги сутрешното ми настроение и повечето ми мисли в първата половина на деня са свързани със спомена от някой сън. Преди да имам каквато и  да е информация относно сънищата,тяхното значение и смисъл, съм купувала съновници и съм ровила до забрава в интренет, но уви... Странни истории за преследване от царски взвод от кучета, атомна бомба при посещение на Панорамата или правя магии със собствените си ръце. Най-изумителния ми сън беше, когато като тийнейджър  сънувах ,че съм светло син гребен, който се рее свободно в небето!

Сега 10 години по-късно мога да тълкувам сънищата си, както и тези на близките ми, защото знам,че сънищата имат няколко особености и не са свързани с глобални предсказания  за бъдещето,както се опитват да ни убедят съновниците:

едни от тях изпълняват малките и големите ни  явни желания.Това са детските сънища.Благодарение на тях мозъкът ни прави възможно да получим удовлетворение и да изпитаме поне за малко удоволствието да притежаваме предмети или каквото и да е друго недостижимо в настоящето.

кошмарите ни са явни и ярки изпълнения на подтиснати желания,недопустими за съзнанието и морала.

Други, преработват остатъците от деня и правят малките неща,които все още не сме изхвърлили от съзнанието си големи, значими и дори изопачени.Те постигат замаскирано изпълнение на подтиснатите ни желания.

Сънят понякога сбъдва обаче и забранените ни желания,които се цензурират от обществото и от собственото ни съзнание,но това не означава,че не съществуват там някъде в подсъзнанието...често сънуван от младежите например е сън за интимни преживявания с майката. Това не е странно, защото е известно, че първите несъзнавани интимни чувства са отправени именно към майката.

 

Символиката на сънищата всъщност не е нищо друго освен вашите собствени асоциации,свързани със сънувания предмет или личност.Това означава,че всеки може да си състави едноличен съновник,в който да подреди асоциациите си.Разбира се има и глобални асоциации,които се коренят във възпитанието и културата на народа.

И така в заключение трябва да кажа,че сънищата са ни необходими,поради това,че именно те пазят съня ни и осигуряват почивката ни. Именно защтото ни удовлетворяват. (А не както някои мислят,че здрав сън има този, който не сънува.) И все пак според съвременните учени сънуването е признак за невроза.