E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Болест на Ходжкин.

 

Болестта на Ходжкин е заболяване от групата на  лимфомите. Те са вид туморни заболявания, които засягат лимфната система.

Лимфна система
 
Тя се състои от множество микроскопични съдове, които дренират лимфната течност от тъканите и я носят към кръвта. На различни разстояния на тези лимфни съдове, като бисери на гердан се намират лимфните възли. Броят им е много голям в различни региони на тялото: врата, слабините, подмишниците, както и в някои вътрешни органи и кухини. Слезката също е част от лимфната система и защитава на организма от инфекции. Основната роля на лимфните възли в тялото е да поглъщат  микроорганизмите и токсичните за тялото продукти, като се опитат да ги унищожат или завинаги да ги задържат във вътрешността си. Така те се явяват един вид стражи, които охраняват организма ни. Когато някъде в тялото има инфекция, броят на клетките и течността в тях нараства и лимфните ни възли се увеличават. Това може да установи всеки от нас при ангина, грип и други възпалителни заболявания.

При заболяването на Ходжкин се засягат именно клетките разположени в лимфните възли.
 
Честота
 

Най-често боледуват мъже между 20 и 40 години. На четирима мъже боледува една жена.

Защо боледуваме?
 

Причината е неизвестна, но се обсъждат се различни причинители, като вируси, генетични причини, мутации при работа в токсична среда и др.

Какви са симптомите на заболяването?
 

Първия симптом най-често е поява на плътно, но безболезнено подуване на лимфните възли. Разликата с ангината и другите възпалителни заболявания е, че при тях подутите лимфни възли са болезнени и по-меки.
Други симптоми включват уморяемост, слабост, загуба на тегло, обилни нощни изпотявания, треска и сърбежи по цялото тяло.

Как се поставя диагнозата?

Болестта на Ходжкин засяга лимфната система и може да протича скрито дълбоко в органите на тялото. Вашият доктор ще иска да разбере, в каква степен е засегната  лимфната ви система, като това ще повлияе лечението. Обикновено изследванията включват
-биопсия на засегнат лимфен възел
-костно-мозъчна пункция
-рентгенови изследвания
-изследване с компютърен томограф, за сканиране на цялото тяло.

Хистологични варианти на заболяването (в зависимост от клетките, които го изграждат)
 

-Лимфоцитно доминиране-с по-добра прогноза
-Нодуларна склероза - при млади пациенти, също с по-добра прогноза.
-Лимфоцитно изчерпване
-Смесен клетъчен вариант – често при възрастни пациенти.

Стадии на заболяването.
 

1стадий- уголемени лимфни възли в една област ( например от едната страна на шията)
2стадий- уголемяване на лимфните възли в две или повече области, но само от една страна на диафрагмата-под или над нея.
3стадий- уголемяване на лимфните възли, както под така и над диафрагмата, със или без ангажиране на слезката.
4стадий- увеличени лимфни възли в цялото тяло, включително и на органи, които не са лимфни.

Как се лекува болестта на Ходжкин?

Съвременната терапия включва лъчелечение, химиотерапия и оперативно лечение или комбинация от методите. Тя зависи от броя на ангажираните групи лимфни възли, и хистологичния тип на тумора, т.е. от какви клетки е съставен тумора и колко бързо те се делят, което води до напредването на болестта.

Радиотерапия
 

За някои от пациентите тя е напълно достатъчна за да се справят със заболяването. Центровете за радиотерапия се посещават около 6-8 седмици.

Химиотерапия
 

Може да се дава като венозни вливания или като таблетки. Интервалите на лечението са през 3-4 седмици за период от 4-6 месеца. Тя може да бъде причина за временна загуба на косата, която след това се възстановява за няколко месеца. Страничен ефект на химиотерапията  са  гадене и повръщане, за които лекуващият ви лекар ще назначи допълнителни лекарства.

Прогноза
 

Въпреки, че това е сериозно заболяване, има голям шанс пациентите да бъдат излекувани напълно, особено ако заболяването се открие в ранните стадии(1-ви и 2-ри)