E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Не пропускайте симптомът!

Когато здравето ни е застрашено, тялото ни изпраща сигнали за помощ като червени светлини, под формата на симптоми, на които

трябва бързо да се реагира. Гръдната болка, недостигът на въздух, виене на свят са някои често срещани медицински симптоми.

Други проблеми обаче могат бавно да се развиват във вас – болки, поява на подувания и бучки. Кога те са важни и трябва да им обърнем внимание и кога не? Как да разпознаем червените светлини на сериозното заболяване, за да се справим по-бързо с него и да избегнем тежките последствия.

В действителност непрекъснато се случва пациента да пропуска сериозния симптом, а това може да доведе до фатален край. Често хората минимализират някои симптоми и чакат да се случи нещо по-страшно, а междувременно заболяването прогресира.

Тук ще изброя шест медицински симптома, които трябва да помните и ако разпознаете да търсите бързо медицинска помощ.

 

1.Бърза, необяснима загуба на тегло.

Ако сте на диета и това е желан резултат от нея няма за какво да се притеснявате. Но ако хапвате със същия апетит и в същото количество, но настъпва необходимост да стягате повече коланите вие може би имате сериозен проблем.

Възможно е също така отслабването да се дължи на липса на апетит, отвращение от някои храни или често повръщане. Ако не сте бременна, тъй като това често се случва при бъдещите майки, потърсете лекар.

При ракът на яйчниците понякога става обратното – в корема се образуват големи кисти и жената мисли, че напълнява. Ако дълги години сте имали еднакво тегло и не сте променили начина си на хранене, а наддавате - потърсете лекар.

 

2.Размазан говор, парализи, слабост, изтръпване, парещи болки, вцепененост и объркано съзнание са симптоми на мозъчния инсулт, които не бива да пропускате и трябва да потърсите спешна помощ веднага. Ранното лечение може да предотврати трайно увреждане на мозъка и дори да ви спаси живота.

Размазания говор често се пропуска. Той може обаче да е сигнал, за образуван съсирек или кървене от някой мозъчен съд.

 

3.Черни като катран изпражнения могат да се дължат на кръвоизлив от язва на стомаха или червата. Важно е кървенето да бъде спряно и да се установи дали не става въпрос за рак.

Храната обаче също може да промени цвета на изпражненията към черно - например ако хапвате сини сливи, патладжан, пиете червено вино и др. Ако изпражненията съдържат ярка кръв обаче, най вероятно заболяването е по-близо до ануса. При хемороиди кръвта ярка и е на капки след изхождането, което е съпроводено с болки.

 

4.Главоболие, съпроводено от треска, повръщане и ригидност на врата ( не можете да докоснете с брадичка гърдите си).

Това са симптомите на менингита. Сериозно заболяване, дължащо се на възпаление на обвивките на мозъка, което изисква спешно лечение в инфекциозна клиника. Необходимо е спешно да се лекува, за да избегнете сериозно увреждане на мозъка.

 

5.Внезапно нетърпимо главоболие. То може да бъде по-силно от всякога и може да означава, че имате кръвоизлив в мозъка. Необходимо е да потърсите спешна медицинска помощ веднага.

Аневризмата на мозъка е рядкост, но може да се случи, дори при хора под 40 годишна възраст. Заболяването представлява разширение на мозъчна артерия с промени в съдовата стена, която може да се разкъса. Тя може да настъпи внезапно и да е фатална ако не се лекува.

 

6.При жените- вагинално кървене след менопаузата е тревожен знак, който може да се дължи на рак.

Понякога жените пренебрегват това кървене, като смятат, че се дължи на нараняване или, че идва от урината. Кървенето обаче може да е признак на рак на матката, който е най-честия рак в гинекологията и може да бъде излекуван ако е в ранен стадий.

 

6.При мъжете - опипване на бучка в тестисите със или без подуване на лимфни възли в слабините може да е сериозен признак, чието откриване трябва да бъде сигнал да потърсите лекар. Ракът е по-чест при тези тестиси, които не са слезли нормално в тестикулната торбичка. Ако сте опериран от крипторхизъм ( задържане на тестиса в ингвиналния канал или корема), трябва редовно да се самоизследвате под душа. Лесно е, и трябва да се превърне в навик. Не е необходимо да се прави всеки ден, но ако познавате тялото си, можете да разпознаете измененията в него, а ако откриете такива потърсете уролог!

 

След като разпознавате промените в тялото си можете да насочите вниманието на лекарите към тях. Споделете какво ви тревожи, а лекарят ще провери има ли повод за сериозно отношение към проблема. Човекът, който трябва да е най-загрижен за здравето ви сте самите вие. Спасете живота си, като се научите да разпознавате сериозните симптоми.