E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Целулитът.


Целулитът е нормален човешки феномен, който голяма част от хората считат за някакъв вид заболяване. Терминът „целулит“ бе използван за пръв път във Франция преди 150 години, за да се опише подобния на дюшек или портокалова кора изглед на кожата, която се среща при някои хора в областта на бедрата и ханша. Това състояние е по-често при жени, от колкото при мъже, поради различията в начина на разпределение на мастната тъкан, мускулите и съединителната тъка в кожата. Около 85-98% от жените след пубертета показват различна степен на целулит. Най често се среща при жените от кавказката раса, а азиатките са най-малко засегната.

 

Целулитът и неговата степен нямат връзка с наднорменото тегло – той притеснява и жени с нормално и дори поднормено тегло. Следователно целулита не е проблем свързан с теглото, а с кожата.

Кожата има няколко съставни структури. Една от тях е съединителната тъкан, която формира гредички в подкожието. Между гредичките се оформят малки цепнатини. Когато кожата е млада и еластична, до няколко години след пубертета тази съединителна тъкан може да държи целулита в долните части на кожата. По-късно обаче съединително тъканните гредички стават твърди и нееластични, разделят се една от друга и в цепнатините между тях навлизат мастните клетки на подкожната мастна тъкан, които са причина за неприятния изглед на неравномерно натрупване на мазнини. Разширените вени също много често съпровождат целулита. Те също се получават поради дефект в съдовата стена и по-специално на съединителната тъкан в нея, подобно на целулита.

Имате целулит? Приличате на майка си!

Заедно с начина по който са подредени гредичките в кожата ви, значение за целулита има също и техния брой. Вие сте унаследили, както кожата си, така и целулита от майка си, също като чифта старинни обеци, които се предават в поколението ви, без всъщност някой да желае наистина.

Според учените целулита е наследствен, а неговата степен на изразеност и разпространение са видими още при раждането. Кожните проби, които учените изследвали при новородени предсказвали с голяма точност кой е предразположен към целулит. Това се определя от броя на цепнатините в кожата.

Причини за целулита.

1. Миграция на мастни клетки в зоната между кожата и подкожната тъкан

2. Разширяване на пространствата на съединителната тъкан, в които навлизат мастните клетки от по долния слой на кожата и се виждат неравности, тъй като са обградени от плътна съединителна тъкан.

3. Друга причина за целулита са промените в кръвоснабдяването на мастните клетки, което води до намалено движение на кръвта и забавено елиминиране на продуктите на метаболизма.

 

4. Увреждане на лимфните съдове, на кожата, което се получава неизменно с възрастта. Това води до задържане на течности и токсини между мастните клетки.

5. Стресът е съществена причина, тъй като предизвиква отделяне на адреналин. Въздействието на това вещество е да свива съдовете на кожата, което нарушава кръвоснабдяването й.

Това прави целулита по-силно изразен с годините. А начина на образуването на целулита, може да ни подскаже как да се предпазим или да се справим с него.

Решението

Много поколения, учените са смятали, че за целулита решение няма и че това е едно неравна, не харесвана част от женското тяло, с която просто трябва да се научим да живеем.

През последните 20 години бяха установени няколко метода на лечение.

Първа възможност -кремове и лосиони.

Лекарите не са убедени в ефикасността на тези продукти, но според други има някои продукти, които имат малък ефект. Основна съставна част на тези кремове са метилксанитините, които се съдържат и в кафето.

Как действат кремовете?

-стимулират кръвоснабдяването на клетките

-извеждат течността от пространствата между мастните клетки

-намаляват токсините в кожата

-стимулират разграждането на мазнините- мастните клетки намаляват в кожата след 8 седмици приложение на метилксантинови кремове. Колкото по-висока е концентрацията на това вещество в кремовете, толкова по-ефективни са те.

 

Втора възможност: Антицелулитна диета.

Казахме, че диета срещу наднорменото тегло няма да е ефективна, тъй като проблема не е в килограмите, а в кожата. Необходимо е да се подложим на диета, която ще насити кожата ни. Храните, които трябва да приемаме са богати на лецитин, незаменими мастни киселини, аминокиселини и антиоксиданти.

Как действат тези вещества

-намаляват клетъчното възпаление

-намаляват течността между мастните клетки

-увеличават кръвообръщението на клетките на кожата.

Най-общо казано клетъчните мембрани стават по-здрави, което намалява вероятността мастните клетки да преминат през цепнатините на кожата и да станат видими. Стимулира се продукцията на колаген, който да изгради повече гредички в средния пласт на кожата и така броя на цепнатините между тях да намалее.

 

Препоръчвани храни

 

Богати на лецитин: яйца, соя, карфиол (цветно зеле), фъстъчено масло

Богати на незаменими мастни киселини- заздравяват клетъчните мембрани и ускоряват метаболизма, което е важно за освобождаването на организма от токсините и за храненето на тъканите, което е важно за запазването и млада и гладка: зехтин, олио от ленено семе и рапица, сурови ядки

Богати на антиоксиданти, полифеноли и аминокиселини: ягоди, нар, шипки, грозде, цитрусови плодове- портокали, грейпфрут и др.

Средства разширяващи съдовете, те осигуряват по-добро кръвоснабдяване и очистване на тъканите от остатъчните продукти на метаболизма - Гинко Билоба

Според учените, всяка диета, включваща повече плодове и зеленчуци и изключваща вредните храни-бяло брашно, захар и др., прави кожата ви да изглежда по-красива.

 

Трета възможност: Лечение с уреди

Идеята тук е да използваме малко енергия, за да разтопим мазнините, чрез механично масажиране на кожата. Това помага за подобряване на кожната циркулация на кръвта, както и на дренирането на водата и токсините от лимфната система, която също се активира. До момента са одобрени два метода:

Първия се основава на лазерно лъчение- започва с охлаждане на кожата, до степен при която лазера навлиза в дълбочина, без да уврежда повърхностните слоеве. След това комбинирано действие на вакуум и лазерен лъч намалява целулита. Методът е ефективен тъй като увеличава циркулацията на клетките, отстранява течността и упражнява налягане върху мастните клетки, като в същото време вакуумът разхлабва гредичките оформящи цепнатините и намалява ефекта на дюшека.

Методът описан тук намалява целулита при 83% от дамите, като 3 месеца след процедурата ефекта все още е траен. Процедурата се прави както в салоните по красота, така и от лекар.

Другия метод използва комбинираното действие на енергия в диапазона на радио честотите и инфрачервена светлина, за да затопли и след това да освободи целулита от клетките. В същото време приспособлението се движи по кожата на тялото като масажира, използва вакуум за да направи по меки гредичките на съединителната тъкан. Тази процедура се прави само от лекар, тъй като използва висока енергия.

 

Четвърта възможност: Професионален масаж

Става въпрос за специална процедура, наречена ендермологичен масаж, включваща дълбок механичен масаж, комбиниращ цилиндрични ролери и вакуум. Той повлиява съединителната тъкан в средния слой на кожата, стимулира кръвния ток, лимфния дренаж и предизвиква активността на естествената система на организма, която елиминира мазнините от клетките.

Според едни експерти тази процедура е много ефективна, докато други казват, че тя е толкова полезна, че резултатите могат да се видят само следващите няколко дни и не си заслужава да харчите толкова пари за временни резултати. Специалистите по ендермология твърдят, че при 70% от хората след 45 минутните процедури, имат положителни резултати за няколко месеца до няколко години. Те препоръчват тези доста скъпи процедури да се провеждат поне два пъти в месеца.

Пета възможност: Мезотерапия

Тя е сред най-спорните и обсъждани методи за третиране на целулита. Разработена е във Франция през 1950 година. Тя се провежда с комбинация от медикаменти одобрени за други цели, заедно с билки и витамини. Целта е да се разрушат мастните клетки и да се разхлабят втвърдените гредички от съединителна тъкан.Този коктейл, който е различен при различните специалисти се въвежда чрез серия от бързи инжекции за 30до 60 минути. Практикуващите този метода казват, че са необходими около 10 сесии за оптимални резултати.

В спора за полезността на метода се включват доста специалисти, които задават въпроса: Къде отиват тези бързо разградени мазнини? Вероятно увреждат черния дроб, който почиства кръвта от повечето субстанции, които не са необходими за организма.

Въпреки страничните ефекти и възможността да увредите здравето си, специалистите по мезотерапия съобщават за добри и продължителни резултати при 90% от пациентките.

 

Липосукция?

За съжаление тази техника на екстракция на мазнини от подкожието чрез вакуум не е ефективна за премахването на целулита. Всъщност, липосукцията влошава външния вид на кожата, тъй като премахва подкожните възглавнички непосредствено под кожата, което прави по-видим целулита.

След като описахме всички методи за намаление на целулита, когато правите своя избор трябва да сте много внимателни , защото те не са безобидни и евтини, както и нямат 100% ефективност. Важно е да запомните, че най-доброто срещу целулита е да се храните с ниско калорична храна и редовно да се упражнявате с най-обикновени средства - ходене и каране на колело. Яжте често за да не преяждате след работния ден, който разбира се се стремите да не прекарате само в седнало положение.

Няма кремове и лосиони, които така добре ще се справят с целулита както най-обикновеното и най-здравословното, което хората подценяват или забравят – ходенето.

 

Четири начина да се предпазим от целулита

-Здравословно хранене с плодове, зеленчуци и богати на фибри храни

-Много течности (вода и пресни сокове) -2-2,5 литра на ден

-Редовни упражнения, за да се поддържа в тонус мускулатурата.

-Здравословно тегло, без рязко напълняване и отслабване. Бързото отслабване води до отпускане на съединително тъканните структури на кожата, което води до увеличаване на цепнатините, а от там и на мигриралите от по-долните слоеве на кожата мастни тъкани.