E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Влияе ли ви времето?

Резките промени във времето се приемат, като възможни причини за голямо разнообразие от здравословни проблеми. Хората страдащи от ревматизъм усещат идването на студено и влажно време, а пристигането на сух и прашен въздух се усеща преди това от астматиците, страдащите от сенна хрема и хроничен бронхит, при които зачестяват пристъпите.

През годините, хората са се адаптирали към промените във времето и климата като са строили колиби, произвеждали са подходяща, калорична храна, енергийни депа и са живели в хармония с климата и условията на околната среда като цяло. На промените, хората реагират с приспособителни механизми изработени по пътя на еволюцията. Те са много ефективни при здрави хора, но резките промени в средата при чувствителни към факторите на климата хора, с различни хронични заболявания, могат да причинят засилване на симптомите, болка, поява на нови пристъпи и дори смърт. Тези прояви са известни като метеопатии.

 

Още от древността, хората са свързвали промените в условията на времето с появата или обострянето на различни заболявания. Изследователите установили, че самостоятелно медицинските състояния не могат да дадат обяснение на всички заболявания. Така било създадено ново направление в медицината, наречено Биометеорология. Тя комбинира множество науки, като метеорология, медицина и биология.

Основните метеорологични фактори, които влияят върху здравето ни са тясно свързани с космическите фактори. Те оказват влияние на хората чрез климата и времето. За да се поддържа оптимален топлинен баланс в организма е необходим комплекс от метеорологични условия със стабилни стойности. При тяхната промяна обаче в организма настъпват промени. Тези метеорологични фактори са

Атмосферното налягане.

Това е налягането, което масата на въздуха оказва върху нас. Бързото спадане на атмосферното налягане най-често сигнализира за началото на буря и се приема, че има силна връзка с усещането за болка. Значителното понижаване на атмосферното налягане води до разширяване на въздуха в някои изолирани, изпълнени с въздух кухини в тялото ни (стави, плевра, перикард), както и на течностите, които изпълват обвивките на органите (перикард, плевра и др.) и ставите. Това води до повишаване на натиска върху инфектираните или наранените тъкани и стави, като причинява нарастване на болката в тях. Някои хора изпитват този феномен при полет със самолет, когато спада налягането в кабината при излитането. Много от нас са чувствителни на промяната на времето и болката, която усещаме може да бъде причинена от дразненето на нервните окончания, в следствие на бързите промени в условията. Костите и мускулите имат различна плътност в различните си области, не реагират еднакво на промените, което води до нееднакви контракции и усещане за болка при промяна на налягането, която се усеща в ставите и мускулите. Повишаването на налягането, също може да окаже влияние върху някои хора.

 

Влажност.

Влажността е количеството вода налично във въздуха. Нарастването на абсолютната влажност (обема на вода в единица обем въздух), особено през лятото, също е причина за по-силното усещане за болка. Това се дължи на факта, че колкото е по-влажно и по-топло времето, толкова по трудно се потим. Загубата на този начин да се самоохлаждане е основна причина за прегряването на организма, съдовете се разширяват, в тъканите излизат течности, но не се произвежда пот и те остават в тъканите. Органите се разширяват, забавя се кръвообръщението, по-малко кръв достига до всички органи, включително до мозъка (чувстваме се уморени и ни се доспива) и до мускулите ( умората ни събаря и не можем да се помръднем) .

 

Валежи.

Те включват не само дъждът, но и сняг, лапавица, град и др. Те се приемат като фактор за болкова симптоматика, тъй като бурното време се съпровожда с промени в атмосферното налягане и влажността. За тези чувствителни към горещо време хора, като болни с множествена склероза, дъждът може да охлади атмосферния въздух и да им донесе облекчение от настъпилите симптоми.

 

Температура

Бързо повишаване или спадане на температурата е признак на големи промени във времето , а в основата им стоят резки колебания на атмосферното налягане. Не само промените в температурата, но и екстремните температури също могат да повлияят на усещането ни за болка. Ниските температури могат да причинят поредния пристъп на мигрена, да изострят циркулаторни състояния, като феномена на Рейно, да допринесат за изостряне на оплакванията при артрит или на активиране на астматични пристъпи. Нашите тела реагират на студеното време, като свиват кръвоносните съдовете в кожата и крайните части на тялото. Като резултат, сърцето е необходимо да извърши повече работа за да изпомпи кръвта по тесните съдове. Това затруднява работата на сърцето, когато то е увредено, сърдечния мускул е слаб или не добре кръвоснабден за да работи достатъчно ефективно.

Високата температура има по-силно влияние върху смъртността от колкото студените периоди. През лятото на 2003 година, като резултат от екстремно високите температури в Париж умират над 180 човека. А през цялото това горещо лято броят на починалите е няколко хиляди. Високата температура директно може да увреди здравето или да причини дори смъртта при хора със сърдечни заболявания. Появяват се и някои дихателни проблеми. Високата температура на въздуха, освен това, поддържа висока концентрация на озона на нивото на земната повърхност. Естественото място на озона е в горните слоеве на атмосферата, където е необходим за да разсейва вредните ултравиолетови лъчи. Когато обаче е в по-ниските слоеве, той е вреден замърсител. Озона уврежда тъканите на белия дроб и причинява проблеми при хора с астма и други белодробни заболявания. Дори кратката експозиция на въздух богат на озон, може да причини гадене, гръдна болка и белодробна конгестия.

 

Вятър.

Вятърът е резултат от големи промени във времето. Той се появява в местата на границата на територии с ниско и високо атмосферно налягане и основната му роля е да уравновеси наляганията. Така появата на вятър най-често е свързан с промяна на времето и той е толкова по-силен, колкото по-голяма е промяната в температурата. Вятърът също има влияние върху здравето, тъй като може да носи замърсители и полени на големи разстояния, като така влияе негативно върху хора с дихателни заболявания, каквато е астмата.

Чувствителните към промените във времето хора обикновено стават раздразнителни ден два преди промяната, a при настъпването й са в най-критично състояние.

Резките промени във времето се приемат, като възможни причини за голямо разнообразие от здравословни проблеми. В някои случаи, като мигренозни главоболия, времето може да бъде причина за поява на нов епизод. В други случаи времето може да е причина за засилването на на болката при някои заболявания, за поява на астматични пристъпи или исхемични инциденти. Учените установили, че най-често бебетата се раждат по време на засилването на мигрените и други главоболия. Хората страдащи от ревматизъм усещат идването на студено и влажно време, а пристигането на сух и прашен въздух преди пристигането си се усеща от астматиците, страдащите от сенна хрема и хроничен бронхит, при които зачестяват пристъпите.

Ето някои заболявания, при които метеорологичните условия оказват негативно влияние върху различни заболявания:

 

Инфаркт на миокарда.

Той се характеризира с остро настъпила недостатъчност на кръвоснабдяването на сърдечния мускул, което води недостиг на кислород и енергийни източници в сърцето, некроза и до невъзможност то да изпълни функцията си.

 

Как студеното време ускорява настъпването на инфаркт.

Температурата на околната среда е в обратна връзка с кръвното налягане, което означава, че при студено време кръвното налягане е по-високо отколкото при топло. Установено е, че през зимата кръвното налягане е с 5-10 mmHg по-високо от колкото през лятото. Това се дължи на спазъма на периферните съдове на кожата и крайниците, което е защитен механизъм на организма, който ни предпазва от загуба на топлина. Повишеното кръвно налягане през зимата има няколко неблагоприятни ефекти. За да може сърцето да изпомпва кръв срещу повишеното налягане в съдовете е необходима по-голяма работа на сърдечния мускул, а от там и необходимост от повече кислород. Активната дейност на миокарда обаче притиска коронарните съдове, които осигуряват собственото кръвоснабдяване на сърцето и така настъпва недостиг на кислород. Това от своя страна води до допълнителен спазъм в съдовете, особено на местата, където преди са съществували стеснения от атеросклеротични плаки в съдовете и до исхемия на различни участъци от сърцето, където в един момент настъпва пълна липса на кръв и некроза.

 

Как горещото време ускорява настъпването на инфаркт

Това се обяснява с извънредната работа на сърцето, която е необходима за да се поддържа охлаждането на тялото. При горещо време тялото губи голямо количество течности, кръвта се сгъстява, движи се по-бавно и затруднено. Това благоприятства образуването на тромби, които могат да запушат не само малките коронарни съдове и да причинят инфаркт, но и съдовете в мозъка-инсулт.

 

Язвена болест, гастрит.

Известно е, че тези заболявания се обострят през пролетта и есента, което се обяснява с промените в температурата и налягането. При студено време съдовете, кръвоснабдяващи лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника се свиват, което намалява кръвоснабдяването, води до исхемия на тъканите (недостиг на кислород) и намалява защитните механизми на стомаха срещу произвежданата от него киселина. Така киселината достига безпрепятствено да нервните окончания разположени в стената на стомаха и се появява болката.

 

Артрит.

Артритът е заболяване, което се характеризира с болка и скованост в ставите и уплътняване на околните тъкани. Съществуват различни видове, ревматоиден артрит, остеоартрит, подагрозен артрит и други.

Според някои стари проучвания, времето няма отношение към изострянето на болката при артрит. Просто хората търсейки причината, грешно асоциирали болката си с метеорологичните условия. По-късно обаче учени от университета в Пенсилвания и от други страни, установили, че действително съществува връзка между нарасналата артритна болка и условията на средата.

Влиянието на времето върху ставната болка се дължи на резки промени в атмосферното налягане и влажността. Студеното време засилва спазъма на мускулите и сковаността на ставите.

 

Фибромиалгия.

Фибромиалгията е синдром, който се характеризира с хронично състояние на умора, съчетано с болка и чувствителност в областта на мускулите, сухожилията и други тъкани. Тя се среща предимно при жени. Стресът, подвижността и влиянието на условията на времето се приемат за основните фактори, влияещи върху заболяването.

Основните условия, които засилват болката при този синдром, са студеното и влажно време, както и промените в атмосферното налягане.

 

Мигрена.

Мигрената се характеризира с главоболие, причинено от свиването или разширяването на кръвоносните съдове в мозъка. Болката по принцип се появява само в едната половина на главата или лицето. Мигренозната болка понякога се придружава от гадене, повишена чувствителност към шум и светлина, подтиснато настроение. Като фактори, предизвикващи появата на нов пристъп се приемат стрес, хормонални промени, определени видове храни и времето.

Според изследователите, повече от половината пристъпи при болните от мигрена се дължат на промените във времето. Страдащите от мигрена посочват студеното и сухото време, като основни виновници за техните главоболия, въпреки че според учените всяка една рязка промяна във времето може да е съпроводена с мигренозен пристъп. Някои лекари предлагат на пациентите си да направят дневник на пристъпите си, като в него описват и условията на околната среда. Така те могат да очакват пристъп и да вземат медикамент преди неговата проява, което ще го намали или възпрепятства.

 

Синуитни главоболия.

Синусите са кухини, разположени в черепа около носа и са изпълнени с въздух. Когато синусите са инфектирани или блокирани от секрети, настъпва промяна в налягането на въздуха в тях, което причинява главоболие. Симптомите включват болка в челото, около очите, жълтеникав или зеленикав носен секрет и понякога висока температура. Смята се, че промените в атмосферното налягане на въздуха може да бъде причина за поява на болка, тъй като не може да се уравновеси налягането в различните кухини, когато в тях има секрет. Интензивността на синусната болка се увеличава при влажно, студено време.

Множествена склероза.

Множествената склероза е хронично неврологично заболяване, което се характеризира със загуба на координация или равновесието, размазано виждане, неясен говор, силна уморяемост и множество други симптоми. Тези симптоми обикновено идват и отшумяват внезапно и не могат да бъдат предвидени. Те се дължат на увреждане на веществото, което обвива аксоните (израстъци на нервните клетки, по които се предават нервните импулси), на нервните клетки в централната нервна система.

Болните с множествена склероза споделят, че симптомите им се засилват при горещо и при много студено време.

 

Феномен на Рейно.

Това е състояние, при което настъпва спазъм на кръвоносните съдове, което намалява кръвоснабдяването на пръстите на ръцете или краката. Този феномен, който се характеризира с временно избледняване или посиняване на един или няколко пръста, може да продължи минути или часове, но обикновено не причинява увреждане на тъканите. Болка може да няма, но може да има частична, временна парализа и намалена чувствителност в засегнатата зона.

Основните пускови фактори за феномена на Рейно са силните емоции и студеното време.

 

Астма, хроничен бронхит.

Астмата се характеризира със затруднено дишане, предимно за сметка на издишването в следствие от спазъм на малките дихателните пътища в белия дроб. Изследователите са показали връзката на появата на астматични пристъпи и хладното, сухо време. Пролетта и лятото, обаче също увеличават астматичните пристъпи, поради наличието на полени и по-силно замърсяване на въздуха. Вятърът също е фактор, тъй като пренася тези агенти от големи разстояния.

След като направих почти пълен обзор на заболяванията, които ви правят уязвими спрямо резките промени на времето, искам още веднъж да напомня, че промените във времето не са причина за вашите заболявания. Те предизвикват в организма процеси, които влошават вече съществуващите хронични заболявания. Именно тези заболявания са ви направили чувствителни към условията на средата и вие трябва да се предпазвате от тях. Следете прогнозата за времето, обърнете внимание на леките признаци на заболяването си и променете плановете си за деня, като се стремите възможно най-малко да ви повлияят външните условия.