E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Хепатит А.

Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб. Хепатит А е инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Той е силно заразно заболяване, което засяга черния дроб, поради силния тропизъм на вируса към клетките на черния дроб. Там те намират най-благоприятни условия за развитие и размножаване. Хепатит А е най-честият вид хепатит и едно от най-честите ваксино-предотвратими заболявания.

Кой се разболява от хепатит А?

Всеки може да се разболее от хепатит А, но определени групи са по-застрашени от останалите:

-Деца и възрастни, живеещи в зони с увеличена заболяемост от хепатит А. България е от втората група страни, в която заболяемостта от хепатит А има средно ниво;

-Хора, пътуващи в страни с висока заболяемост от хепатит А (Централна и Южна Америка, Африка, Средния Изток, Азия и др.);

-Домашен контакт със заразени;

-Хомосексуални мъже;

-Наркомани използващи или не инжекции;

-Сексуални контакти със заразени.


Как се разпространява вируса?

Вирусът на хепатит А, обикновено се разпространява от човек на човек, като се сложи в устата храна или предмет, които са били заразени с частици от изпражнения на хора болни от хепатит А.Този начин на предаване на заразата се нарича орален път. Поради тази причина вируса много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура е на ниско ниво.

-Заразяване чрез храна или течности, които са били в контакт със заразен, Могат да бъдат заразени по-големи водни басейни.

-Полов контакт със заразен;

-Нормално общуване в офиса, фабриката или в училище, при добра лична хигиена не носи опасност от зараза.


Кога се появяват симптомите?

Симптомите обикновено се явяват средно за 28 дни след заразяването, като периода може да е между 15 и 50 дни. Нарича се инкубационен период и включва времето от заразяването с вируса на хепатит А до първите симптоми.


Какви са симптомите на хепатит А?

Симптомите могат да варират от слабо изразени до изключително тежки. Те могат да включват:

Ранни симптоми:

-Треска с внезапно начало;

-Неспокойство;

-Силна уморяемост (адинамия);

-Загуба на апетит;

-Гадене;

-Стомашна болка или болка в дясното подребрие;

-Мускулни и ставни болки;

Късни симптоми:

-Тъмна урина;

-Жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите);

-Отслабване на тегло;

Заболяването рядко е фатално и повечето хора се възстановяват за няколко седмици без никакви усложнения. Възрастните имат симптоми на заболяването по-често от децата. Подрастващите и децата обикновено имат много леки симптоми и при тях рядко се явява жълтеница. Трябва да се помни, че не при всички инфектирани се проявяват всички симптоми.


Колко време е заразен болният?

Заразният период започва около две седмици преди появата на симптомите и продължава около седмица след появата им. Най-силно заразен е обаче преди появата на жълтеницата, което е много опасно за околните.


Имунизирани ли сме срещу повторно заболяване след преболедуване от хепатит А?

След като веднъж преболедуваме от хепатит А, е невъзможно повторно боледуване. Оставаме имунизирани и в организма си не носим вируса.


Как се поставя диагнозата хепатит А?

Диагнозата се поставя на базата на тестване за наличието на антитела. Той ще покаже присъстват ли в организма антитела срещу вируса на хепатит А. Те се намират в кръвта и основната им роля е да унищожат вируса.

Взема се кръв, в която се изследват показателите за некроза на чернодробните клетки (няколко специфични за черния дроб ензими), според които може да се съди колко остър е хепатитът.


Как се лекува хепатит А?

Не съществуват специфични медикаменти или антибиотици, които да се справят с хепатита. Основно е необходима почивка, повече течности, витамини, пълноценно хранене, въздържане от алкохол, лекарствени средства предпазващи черния дроб.


Как може да се предпазите от хепатит А?

Най-добра дълготрайна защита е ваксината срещу хепатит А. Ваксината се използва при деца над 12 месеца.

За предотвратяване на предаването от човек на човек, единственото най-важно правило е да се измиват внимателно ръцете след използване на тоалетна и смяна на памперсите, и преди приготвянето на храна или храненето.

Внимателно измиване или обелване на плодовете и зеленчуците.

Ако член на семейството ви е болен използвайте различни кърпи, прибори, носете ръкавици когато обслужвате болния.

Ако сте били в тесен контакт с болен от хепатит А, за намаляването на риска от заболяване е инжектирането на имуноглобулин, който създава пасивен имунитет. Той е ефективен само ако се даде до две седмици след контакта със заразения човек. В този случай ефективността му е над 85%.


Кой трябва да бъде ваксиниран срещу хепатит А?

Ваксиниране се препоръчва за следните случаи, след навършване на 12 месечна възраст.


-Пътуване в страни или зони с висока заболяемост от хепатит А;

-Хомосексуални мъже;

-Наркомани, използващи или не инжекции;

-Хора със заболявания, забавящи съсирването на кръвта (хемофилия);

-Хора с хронични заболявания на черния дроб (хроничен хепатит В, С, цироза и др.)

-Всички деца след навършване на 12 месеца или по-късно.


Прогноза на заболяването.

Много малко пациенти (около 1 на 1000) развиват чернодробна недостатъчност в следствие масивна некроза (смърт на клетките на черния дроб), което може да е опасно за живота.

Повечето пациенти се възстановяват напълно за четири до осем седмици.

Хепатит А не хронифицира.

Създава се траен имунитет след преболедуване.