E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Противозачатъчните.

Противозачатъчните (орални контрацептиви), се смятат за едно от най-големите открития на 20ти век, на което множество изследователи са отдали живота си.Известни са причудливи праисторически методи за предпазване от забременяване.В Египет са прибягвали до апликиране на тор от женски крокодили във влагалището на жената.


Противозачатъчните (орални контрацептиви), се смятат за едно от най-големите открития на 20ти век, на което множество изследователи са отдали живота си.Известни са причудливи праисторически методи за предпазване от забременяване.В Египет са прибягвали до апликиране на тор от женски крокодили във влагалището на жената.

Първото хапче анти-бебе е пуснато на пазара през 1960 година в САЩ.Ефектите,които е притежавало са далеч от тези на съвременните средства.Въпреки това са се запазили някои митове за контрацептивите, които ще се опитам да разбия в тази статия.Днес "хапчето", както ежедневно наричаме контрацептива е така префинено, ниско дозирано и изпипано, че дори има множесто положителни ефекти върху кожата, окосмяването и други , за което ще говоря по-нататък в изложението.


ЕФЕКТ

1.Основния ефект на "хапчето" се изразява в подтискането на овулацията.Това е процеса на отделяне на готова за оплождане яйцеклетка от яйчника.То подтиска този процес, което прави оплождането невъзможно.

2.Втория механизъм на действие се състои в подтискане на узряването на яйцеклетката в яйчника.

3.Затруднява се движението на сперматозоидите тъй като влагалищното съдържимо се сгъстява.На този ефект се дължи и по-рядкото боледуване от възпалителни заболявания.

4.Изтънява лигавицата на матката, тя обеднява на хранителни вещества, намалява кръвоснабдяването й.От тук следва и намалението на менструационното течение, което е един приятен ефект за всяка дама.


СИГУРНОСТ

Ефекта на хапчето, в крайна сметка, е съизмерим с този на трайната стерилизация, постигната чрез лигиране на маточните тръби.


НАЧИН НА ПРИЕМАНЕ. 

Приемането на първата опаковка противозачатъчни започва обикновено в първия ден от менструацията. Завършва след 21 дни. Два-три дни след изчерпването на опаковката настъпва кръвотечение, което не неистинска менструация. Тое значително по-слабо и краткотрайно , което се приема като положителен ефект от повечето жени.Трябва задължително да се помни, че през първия месец на приемането на таблетките не сте защитени от забременяване, така че тр да използвате допълнителен метода на контрацепция.


Препарати за спешна контрацепция

Това е една много важна група противозачатъчни.Те съдържат много голяма доза от същия хормонален препарат, който се използва в останалите контрацептиви.Взема се до 72 часа след "опасния" полов контакт.Може да предизвика някои странични реакции като гадене и промяна в нормалната продължителност на цикъла.Имат и по-малка сигурност от останалите видове контрацептиви.

Препарати съдържащи само гестагенна съставка

Приемат се без прекъсване през целия цикъл (включително по време на менструацията).От една страна липсват страничните ефекти на липсващата съставка (естрогените) и могат да бъдат приемани от жени с противопоказания за приемане на противозачатъчни.Такива са затлъстяване, тютюнопушене, тромбофлебит и др.От друга страна, обаче ефективността им е по-ниска.Такива препарати няма регистрирани в България.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕФЕКТИ НА "ХАПЧЕТО"

Противозачатъчните имат множество положителни лечебни и профилактични ефекти, заради които често се назначават на пациентките именно заради тях.Точно в тези ефекти е разликата между различните фирмени препарати и в зависимост от тях те се назначават на едни или други пациентки. Ето защо приема на противозачатъчно трябва да бъде максимално съобразен с особеностите на жената и да бъде назначено от лекар, а не след "гореща препоръка"  приятелка, която харесва даден препарат.

Лечебни ефекти

1.Намаляват междуцикълните кръвотечения.

2.Намаляват болката при менструация.

3.Намаляват обема на кръвозагубата.

4.Лекуват стерилитет.След 3-6 месечен прием и последващо прекратяване, се наблюдава т.нар "escape effect" .Спонтанно се отключва овулация , а понякога и свръховулация, което води до многоплодна бременност след стерилитет.

5.Лечение на поликистозна болест през пубертета.

-Положителен козметичен ефект: намалява окосмяването и омазняването на кожата, намалява акнето,комедоните,  косопада, омазняването на косата ,

-Положителен метаболитен ефект: Намалява характерната за поликистозната болест склонност към напълняване.По-успешни стават диетите.Тазът и мускулатурата се оформят по-добре.

6.Лечение на белези на андрогенизация.-акне, повишено окосмяване, косопад, себорея.

7.Лечение на ендометриоза.Това заболяване се характеризира най-често с болезнена менструация. Дължи се на ектопично развитие на маточна лигавица (ендометриум)  в други органи или кухини. Тези гнезда реагират по същия начин на хормоналните стимули както и маточната лигавица, а както казахме нейната функционалност е силно подтисната от противозачатъчните.Ето защо те също спират да функционират.

Профилактични ефекти

Дългогодишни проследявания на жените приемащи противозачатъчни продължително време показват значително  намаление на честотата някои заболявания и състояния при жената:

1.Овариални кисти

2.Тазова възпалителна болест.

3.Извънматочна бременност.

4.Доброкачествени заболявания на гърдата.

5.Карцином на ендометриума ( лигавицата на матката).

6.Карцином на яйчника.


 

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

След като изброих много от положителните качества на контрацептивите искам да се спра и на страничните ефекти, както и на противопоказанията им, при които приемането им не е желателно.

Изброявам всички възможни странични ефекти и подчертавам , че вероятността да възникнат е изключително ниска.Най-честия от тях е напрежението в гърдите, което изчезва няколко месеца след старта на противозачатъчните. 

гадене,повишен апетит, напрежение в гърдите, депресивни настроения, отоци в подбедриците,напрежение в краката при разширени вени.,венозен тромбоемболизъм, увеличение в теглото, поява на петна по лицето (хлоазми)  при интензивно излагане на слънце, намалено либидо ( желание за секс), запек и газове, промяна в настроението, повишена нервна възбудимост


По отношение на венозния тромбоемболизъм съществуват някои спекулации, които ненужно плашат пациентките.ДА действително риска е по-голям , но ако нормата за популацията, която не взима  контрацептиви е 0.5 до 3 случая на 10 000, то при пациентките приемащи противозачатъчни е от 2,5 до 9,5 случая на 10 000. За сравнение честотата на венозния тромбоемболизъм при бременни е 6 случая на 10 000 души.

 ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

тежък диабет, тежка хипертония и други сърдечни заболявания, наследствен дефект в липидната обмяна, възможна бременност, неясни кръвотечения, тежки заболявания на черния дроб, системен лупус, хроничен язвен колит, тежки форми на мигрена, преди и след големи хирургични интервенции, продължително обездвижване,
екстремно затлъстяване( БМИ > 30 ), тютюнопушене ( над 25-30 цигари/ден), възраст над 40 години.

След този дълъг списък от противопоказания искам да кажа още веднъж , че контрацептивите се назначават задължително от лекар. Те са връх в гинекологията и продължават да излизат по-нови и ниско дозирани средства, създадени за успешно планиране на семейството, което е от изключително значение за модерната жена.

Успех!