E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Стресът.

Думата стрес е доста широко използвана и често се злоупотребява с нея. Ако направим сравнение с миналото, нашето забързано съвремие е изпълнено с много повече стрес, особено при някои видове работа. На най-много стрес са изложени лекарите и медицинските сестри, учителите, надзирателите в затворите, полицаите, социалните работници и изобщо всички професии при които се налага общуване с хора- касиери, телефонисти и др. Към напрегнатите професии се отнасят и тези, които отнемат много от личното време за почивка на работещите, а именно: адвокати, работещи в рекламата и във връзки с обществеността, системни администратори, журналисти.

Според учените умерения стрес е полезен, тъй каато мобилизира силите ни - умствени и физически и така се справяме по-добре с работата и предизвикателствата на деня.

Какво се случва в тялото ни, когато сме в стрес?

Естествен отговор на стреса.

Факт е, че всички ние сме родени с готов, естествен отговор на стреса, който е важна част от способността ни да се приспособяваме към средата. Тя съществува за случаите, когато изпаднем в беда.

Когато настъпи една потенциално опасна за нас ситуация, се повишава секрецията в кръвта на хормоните на стреса, които причиняват бързи умствени и физически промени. Тези хормони ни дават допълнителна сила и издържливост и ни карат да се чувстваме способни и готови да се борим. Освен това, те ни дават възможност, ако е необходимо, да бягаме по-бързо от това на което сме способни нормално. Този отговор на тялото ни се нарича „синдром на борбата или бягството“. Този синдром е бил движещата сила на човечеството, когато сме били част от дивата природа. Дори и днес обаче, той е много ефикасен. Представете си, че по време на пазаруване, някой отскубне детето ви от ръцете ви. Устата ви ще пресъхне, ръцете ви ще се изпотят, сърцето ви ще подскочи. Освен това ще се почувствате пълни с енергия за да реагирате след няколко секунди и то и изумителна сила: да викате, да се борите и да търсите помощ за да намерите детето си.

Къде е проблема?

Проблема е в това, че отговорът ви към стреса може да е извънредно силен. Това означава, че вместо хормоните на стреса се освобождават при извънредни ситуации, те се активират през цялото време и не ни дават спокойствието от което се нуждаем, за да се чувстваме щастливи. В забързаното ежедневие, те се освобождават и при минимална външна стимулация и ни карат да се чувстваме така, като че ще изпуснем влак...

Жените се справят по-добре със стреса.

Това се дължи на хормона окситоцин. Той е свързан с по-честия плач при жените и вероятно с това, че жените говорят повече за проблемите си.

Какви са симптомите на стреса?

Съществуват стотици симптоми, дължащи се на стреса.

-Сухота в устата.

-Изпотени, треперещи ръце.

-Сърцебиене.

-Стягане в гърдите.

-Пристъпи на паника. Те могат много да ви уплашат и разстроят. Могат да имат значим ефект върху целия ви живот, ако не се научите как да се справяте с тях. В последните години те са много разпространени предимно при жени, но засягат и мъжете.

-Уморяемост.

-Мигрена.

-Раздразними черва.

-Нарушения в храненето.

-Периодични болки.

-Нарушено храносмилане.

-Дихателни разстройства.

-Загуба на либидо.

-Еректилна дисфункция.

-Заболявания на кожата.

-Гадене.

-Замайване.

-Безсъние.

-Повишена плачливост.

-Раздразнителност.

-Намалена концентрация.

-Колебливост и трудно вземане на решения.

 


Как да преодолеем стреса?

Практика на много от хората е да се справят със стреса с помощта на хапчета, предписвани от лекар или дори понякога препоръчани от приятел. Други,за съжаление, прибягват до алкохола и цигарите, които могат да имат негативен ефект върху здравето. Проблемът със стреса, за щастие вече може да бъде решен не само с лекарствени средства.

В действителност, всички лекари са на мнение, че транквилизаторите и седативните средства в никакъв случай не решават проблема със стреса. Вместо това пациентите би трябвало да намерят достъпен, лесен и естествен начин сами да преодоляват напрежението.

Тук ще се спрем на някои разпространени методи за отпускане и намаляване на стреса.


Съвременният човек е принуден от ежедневието и множеството си задължения, да работи дълги часове. Понякога това не може да бъде избегнато. Ето защо тези хора трябва да се научат да си правят малки, но пълноценни почивки. Според съвременните учени малките, регламентирани кафе паузи и обедната почивка са един вид убежище от непрекъснатия стрес на работното място. Ето защо би било грешка ако не се възползвате от тях и опитате да отхвърлите повече работа за това време, опитвайки се да свършите по-рано.

Обедната почивка, също е задължителна част от деня, която обаче пропускат над 55% от хората. Повечето от хората, участвали в проучването са съгласни, че пропускането на обедната почивка и заместването и с работа, значително намалява способностите им да се справят със задълженията си в следобедните часове.

От друга страна, обедната почивка е добра за разсейване на фиксираното върху проблеми внимание, което дава възможност за по-добро осмисляне на информацията. Така намалява така нареченото „работно напрежение“. Продължителното стоене в един офис, на едно и също работно място силно изтощава нервната система. Денят минава бавно, нараства нетърпението да се приберете у дома и ви обхваща напрежение. Лека разходка навън по време на обедната почивка ще ви отърси от умственото напрежение, ще вдишате свеж въздух, а е добре и за поддържане в тонус.

Шумът е друг фактор, който повишава нивото на стреса. Излизайки вън от офиса, вие можете да намалите шумовото натоварване на нервната си система. Според проучванията, шумът в офиса е многократно по-силен дори от този на натоварена улица.

Друг разпространен начин да намалите нивото на стреса е слушане на любима музика, редовни срещи с приятели, отделяне на повече време за хоби или спорт.


Нека разгледаме няколко други метода за отпускане намаляване на напрежението.

10-минутно отпускане.

Отделете време за отпускащо седене или лежане за 10 минути, за да подредите хаоса в главата си да го заместите с приятни успокоителни мисли. Можете да четете или да гледате телевизия, да се разхождате. Просто го направете и освободете ума си.

Оргазмът.

Хората често пропускат да споделят това, но има много малко по-отпускащи неща в живота от минутите след оргазъм. Фазата след оргазъм действа успокоително и ще премахне възлите на напрежение от главата и раменете ви.

Касети за релаксация.

Те наистина вършат работа, когато се използват ежедневно. Има различни видове, но не са разпространени у нас.

Хипноза/авто-хипноза.

Тези методи помагат на хората да се отпуснат. Освен това стимулира съзнанието и така се подобрява самочувствието. Според много практикуващи този метод, хипнозата всъщност представлява авто-хипноза. С други думи, дори някой да ви „хипнотизира“, всъщност вие го правите сами. Според авторите, навлизнето в дълбоко релаксирано състояние, каквото е хипнозата е въпрос на избор. Хипнотичното състояние е напълно естествено, а не някакво странно магическо състояние. В действителност повечето от нас изпадаме в такива моменти на кратка хипноза по няколко пъти на ден. Когато вървите, например след работа към дома, пощата или друго добре известно място, вие откривате, че сте пристигнали там без да помните нищо от прехода ви до там. В такива случаи се казва, че сте били в хипнотично състояние, а съзнанието ви е били някъде другаде, докато тялото ви се е движело на авто-пилот. Ето защо вие можете да се научите да го правите сами, без да плащате на професионалист.

Медитация.

Медитацията до скоро се приемаше за много екзотична част от „хипи“ културата. Днес обаче, е много по-всеобхватно течение, разпространяващо се сред все повече хора. Има няколко различни вида медитация, някои имат строго религиозни основи. Основната съставка на медитацията, подобно на хипнозата е постигането на пълна релаксация. Действително, дълбокото отпускане, постигнато при медитацията е състояние много близо до хипнозата.

Има различни методи на медитация, но най-често, медитацията изисква да прекарате 20 минути два пъти на ден в седнало положение, фокусирайки върху момента и изчиствайки съзнанието си чрез повторение на мантра, което всъщност е специална дума по ваш избор. Думата обикновено е само звук, който няма определен смисъл. Ние всички трябва да намерим нашите пътища за намаляване на стреса.

Масаж.

Има няколко различни типа масаж. По време на масаж вие трябва да имате пълно доверие на професионалиста. Днес, масажа често се предлага във фитнес салоните, като можете да избирате между нещо успокоително или по-сурова процедура, като спортен или дълбоко-тъканен масаж. Масажа е чудесна техника за освобождаване на тялото от стреса и напрежението. Той е полезен и за хора, които не само са в стрес, но не се чувстват щастливи. Усещането и докосването на нечии лекуващи ръце върху тялото ви може да ви накара да се почувствате обгрижвани и като резултат да повдигне настроението ви.

Ароматерапия.

Ароматерапията в момента е най-бързо развиващата се форма на алтернативна терапия. Много хора не вярват, но тя се приема за най-широко използвания метод за намаляване на стреса и се използва не само в американските клиники и спортните зали, но също и в болници и хосписи.

Тя е базирана на лечебните свойства на лечебните масла. Но независимо дали вярвате или не дали тези масла действително лекуват някои заболявания, вече е факт, че повечето хора харесват усещането и аромата на тези масла върху кожата си и намират ароматерапията за много релаксираща.

Хомеопатия.

Хомеопатията, също стана много популярен начин за релаксация. От една страна, това се дължи на това, че тя е форма на лечение без странични ефекти. Има много квалифицирани хомеопати, които могат да ви помогнат да намалите напрежението, като ви предпишат подходящи дози успокояващи средства.

Лечебни средства на Бах.

Това са лечебни средства получени от д-р Едуард Бах, за които се смята, че имат анти-стрес ефект и облекчават преминаването през напрегнати ситуации.

Йога.

Това е форма на упражняване, която е много се търси. Тя със сигурност не е лесен начин за отпускане, тъй като трябва да принудите тялото си да заема различни, най-често трудни пози. Ако го направите обаче, след практикуването им ще се чувствате много ободрени и отпуснати. Тя тонизира тялото и го прави много гъвкаво. Освен това, йогата има и духовно измерение и повечето хора, които я практикуват стават по-уравновесени и спокойни.

Техника на Боуен.

Това е успокояваща терапия, провеждана с ръце, която е била разработена в Австралия от Том Боуен. По време на сеансите на Боуен, практикуващите този метод правят леки, но прецизни въртеливи движения с техните палци и пръсти върху определени точки върху тялото на клиента. Той може да бъде проведен през лека завивка. В момента такива сеанси се провеждат в целия сват и е бързо развиваща се област на алтернативната медицина.