E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Жлъчни камъни и хранене.

Жлъчните камъни са твърди формации, съставени от холестерол и пигментни вещества. Те се образуват на място в жлъчния мехур или в по-малките жлъчни пътища, разположени в черния дроб.

Благоприятстващи фактори за развитието на жлъчните камъни са:

 • Излишък от холестерол в жлъчния сок.
 • Излишък от билирубин в жлъчния сок.
 • Дефицит на жлъчни киселини, соли или на лецитин.
 • Застой на жлъчния сок в мехура.
 • Комбинация от причините.

Други фактори.

 • Затлъстяване. Най-вероятната причина е, че при затлъстяване е намалено количеството на жлъчни соли в жлъчката.
 • Естрогени. Повишените нива на естрогени по време на бременността, при хормонална заместителна терапия, или прием на противозачатъчни средства увеличават холестерола в жлъчния сок и намаляват движенията на жлъчния мехур, които са предпоставки за образуване на жлъчни камъни.
 • Етнос. Някои етнически групи, като индианците, мексиканците и др. имат повишен риск за формиране на жлъчни камъни.
  Пол. Жените между 20 и 60 годишна възраст са два пъти по-често засегнати от мъжете.
 • Възраст. При хората над 60 годишна възраст, камъни се образуват по-често отколкото при младите.
 • Лекарства, намаляващи холестерола. Очиствайки холестерола от съдовете и клетките, тези лекарства увеличават количеството му в жлъчния сок.
 • Диабет. Хора с диабет имат висока концентрация на мастни киселини и триглицериди. Те увеличават риска за образуване на камъни.
 • Бърза загуба на тегло. Тъй като тялото метаболизира разградените от мастните депа мазнини, те достигат до черния дроб в по-големи количества, той екскретира повече холестерол в жлъчката.
 • Гладуване. Гладуването и постенето, намаляват движенията на жлъчния мехур, необходими за изтласкването на жлъчния сок. Така в жлъчката се концентрира холестеролът и се създават условия за формиране на камъни.

Видове жлъчни камъни.

 • Холестеролови камъни.
 • Пигментни камъни.
 • Смесени камъни.

Симптомите.

Заболяването може да протича напълно безсимптомно – тихи камъни.

В повечето случаи, обаче, жлъчно-каменната болест е съпроводена с много силна болка в горния десен квадрант на корема, често разпространяваща се към гърба, между раменете. Тя продължава между 30 минути и няколко часа.

Тази болка може да бъде съпроводена с гадене и повръщане.

Може да има болка под дясното рамо.

Жлъчните кризи обикновено следват хранене богато на мазнини, като често се появяват и през нощта. Появяват се: подуване на корема, колики, газове, нарушено храносмилане, оригване.

Ако имате посочените по-горе симптоми, както и някои от тук изброените е необходимо веднага да се консултирате с лекар!

 • Студени тръпки.
 • Температура.
 • Жълтеникаво оцветяване на склерите (бялата част) на очите или кожата.
 • Светли изпражнения.

Лечението.

В определени ситуации, вашият лекар може да ви предпише медикаментозно лечение. Съществуват лекарствени средства, които могат да разтворят образуваните камъчета. Най-разпространеното лечение на холелитиазата, обаче, е хирургическото отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия).

Сега се правят по-малко травмиращи лапароскопски операции, след които пациентите се възстановяват много по-бързо и следоперативните усложнения са по-редки.

Може също така да се използват механични звукови вълни (литотрипсия), за да се раздробят камъчетата.

За жалост, третираните нехирургично камъни се образуват отново, което налага отново макар и отложена във времето хирургическа намеса.

Нехирургически методи са:

Орална раздробяваща терапия. Използват се лекарства за разграждането на камъните. По-добре се повлияват холестероловите камъни. Необходими са обаче месеци и години, за да се получи желания ефект. Лекарствата обаче причиняват леко чревно разстройство, както и временно повишават нивата на серумния холестерол и чернодробните ензими.

Контактна раздробяваща терапия. Тази експериментална процедура включва инжектиране на лекарствено вещество (methyl-tetrabutyl ether), директно в жлъчния мехур, където да разгради камъните. По този начин могат да се раздробят няколко камъчета за 1-3 дни. Методът трябва да се прилага много внимателно, тъй като използваното вещество е токсичен и лесно запалим анестетик.

Какви диетични промени могат да бъдат полезни?

Холестеролът стои в основата на състава на жлъчните камъни. Някои автори препоръчват да се избягват яйца, както поради високото им съдържание на холестерол, така и поради това, че те могат да бъдат алергени.

Съвременно изследване в Италия установи, че хранене, богато на захари и животински мазнини и бедно на растителни мазнини и фибри, крие значителен риск за формирането на жлъчни камъни. Повечето проучвания показват, че вегетарианците имат два пъти по-малък риск за заболяване от жлъчно-каменна болест от почитателите на месното меню. Това се дължи на факта, че вегетарианците приемат по-малко калории и по-малко холестерол. Освен това те тежат по-малко от хапващите с охота месо. Специфичните фактори, във вегетарианското меню, обаче, които определят ниския риск за образуване на жлъчни камъни остава неясен. Установено е обаче, че при вегетарианци, които употребяват много масла, макар и с растителен произход имат повишен риск за развитие на жлъчни камъни.

Кафето увеличава скоростта на придвижване на жлъчния сок и следователно намалява риска за поява на жлъчни камъни. В голямо проучване при мъже, онези от тях, които редовно пият по 2 -3 чаши кафе на ден, боледуват 2 пъти по-рядко от камъни в жлъчката. С нарастването на броя на кафетата намалява риска за холелитиаза. Кофеинът се явява като защитна съставка, докато безкофеиновото кафе не се свързва с подобна протективна способност. Разбира се пиенето на повече от 3 кафета на ден не може да бъде провеждано самостоятелно, без да сте говорили предварително с лекуващия си лекар. Кофеинът съдържащ се в кафето може да бъде причина за поява на безсъние, пептична язва, паническо разстройство, както и множество други състояния.

Запекът е бил свързван с риск за формиране на жлъчни камъни. При успешното му третиране, намалява и риска за жлъчно каменна болест. За тази цел, често се използват пшеничени трици, приемани едновременно с течности. Приема на тази комбинация, освен това, намалява холестерола в жлъчката, който е рисков фактор за образуване на камъни. Друго средство за борба със запека са необработените трици. Като алтернатива на триците можете да похапвате от разпространените в мрежата корнфлейкс, но разгледайте съдържанието, защото трябва да съдържат пшеничени трици.

Не забравяйте, че приема на трици, винаги трябва да бъде съпроводен от прием на много течности. Понякога големи количества трици могат да бъдат причина за стомашно-чревни проблеми при някои хора. Ако се случи това, консултирайте се с лекар.

Понякога жлъчни кризи се появяват като следствие от алергия към храни. При такива пациенти, спирането на хранителния продукт, който е причина за алергията, води до значимо облекчение на оплакванията от жлъчката. Яйцата, свинското месо и лукът са докладвани, като основни причинители на хранителните алергии.

Как да променим начина си на живот?

Хората с камъни в жлъчката често консумират много калории и повечето са с наднормено тегло. Пълните жени имат седем пъти по-висок риск за образуване на камъни в жлъчката, в сравнение с тези с нормални тегло. В този смисъл намалението на теглото може да намали риска за образуване на камъни. Тук обаче не става въпрос за бърза, ексцесивна загуба на много килограми, тъй като това е друг рисков фактор за формиране на жлъчни камъни. Ето защо ако сте решили да отслабвате е добре това да става под лекарски контрол. Диетичните програми при тези пациенти включват преди всичко намаляването на приема на мазнини.

При жени, леките, ободряващи упражнения имат значителен ефект върху намаляването на вероятността за необходимост от хирургическа намеса за отстраняване на жлъчката. Необходими са общо по 2-3 часа седмично леки упражнения. Благодарение на това риска за операция, намалява с 20%.

Рисков фактор за образуване на жлъчни камъни е дългогодишната употреба на противозачатъчни.

Могат да бъдат полезни и витамините!

Витамин С е необходим, за да превръща холестерола в жлъчни киселини. Теоретично, такова превръщане би намалило холестерола в жлъчния мехур, а от там и риска за формиране на камъни. Жени, които консумират повече храни съдържащи витамин С, по-рядко имат жлъчни камъни. Няма данни, обаче, хранителни добавки, съдържащи витамин С, да лекуват или да подобряват състоянието при вече съществуващи камъни. Много интересен е фактът, че при хора, които пият големи количества алкохол и вземат витамин С като хранителна добавка, камъни в жлъчката се образуват два пъти по-рядко, отколкото при употребяващите алкохол, които не вземат от витамина. Няма доказателство за подобен протективен ефект на витамин С, обаче при хора, които не употребяват алкохол. Установено е, че 500 мг. витамин С, вземан 4 пъти на ден, води до забавянето на формирането на камъните, но макар да очакваме теоретично да намалее холестерола в жлъчката, това не е наблюдавано.

Според едно по-старо проучване, хора с камъни в жлъчката имат по-често недостатъчно стомашна солна киселина. Някои лекари оценяват количеството на солната киселина образувана в стомаха на тези пациенти и ако е необходимо назначават betaine HCL. Все още, обаче не е направено проучване върху ефекта на тази добавка, за подобряване на симптомите на холелитиазата.

Фосфатидилхолин. Тове е пречистен екстракт от лецитин, който е един от компонентите на жлъчния сок и предпазва срещу формирането на камъни. Според няколко проучвания, приема на 300 – 2 000 мг. Фосфатидилхолин на ден може да помогне за разграждането на камъните в жлъчката. Ето защо някои лекари препоръчват приема на добавки, съдържащи фосфатидилхолин, въпреки, че резултатите от проучванията не са изцяло проверени.

Могат да бъдат полезни и билките!

Екстракт от млякото на магарешки бодил. Под формата на капсули или таблетки, той може да е полезен за предпазване от жлъчни камъни. Основното вещество в млякото на магарешкия бодил е силимарин. Неговия ефект се изразява в намаляване на холестерола в жлъчния сок. Хората в проучването са приемали по 420 мг. силимарин дневно.

Според предварителните проучвания, смес от незаменими мазнини могат да разградят някои видове жлъчни камъни, ако се приемат няколко месеца. Най-добри резултати се получават, когато маслата са комбинирани с хенодеоксихолева киселина, която може да ви бъде предписана от лекар. Тя намалява холестерола в кръвта. Използваното в това проучване масло е ментовото масло. Използването на това и на други масла, обаче трябва да стане при наблюдение от лекар.

Можем ли да живеем без жлъчен мехур?

За щастие, жлъчният мехур е орган, без който хората могат да живеят. Оперативното му отстраняване, дори не изисква промени в диетата. След премахването му, жлъчния сок преминава директно от черния дроб, към тънкото черво, вместо да се складира в мехура. Въпреки това именно поради това, че жлъчката не се складира, тя по-често попада в червото и при 1% от хората е причина за поява на диария.