E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Остеопорозата.

Остеопорозата е главен здравен проблем, който засяга милиони души в целия свят и е причина за повечето костни фрактури. Всяка втора жена и един на всеки 8 мъже над 50 години има фрактура, която е следствие на остеопороза. 90% от счупванията на таза при възрастни жени са следствие също на остеопорозата. Тези факти дълго време са били пренебрегвани и едва в последните 10 години хората се запознават с действителната причина за чупливостта на костите при възрастните, както и да използват превантивни мерки, които да забавят прогресията на заболяването.

Какво е остеопорозата?

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, при което костите стават тънки и чупливи, и се увеличава вероятността да се счупят. Като последствие на остеопорозата може да се получат фрактури (счупвания) и на костите на таза и гръбначния стълб. Често, счупванията на таза изискват настаняване в болница, а тези на гръбначния стълб могат да са причина за намаляване на ръста и остра болка в гърба. И двете последствия, могат да доведат до трайна инвалидност.

Дали ще се разболеете от остеопороза зависи от плътността на костите в ранните етапи от живота, а в по-късните етапи, от здравословното ви състояние, начина на хранене и физическата ви активност.

Какво причинява остеопорозата?

По време на детството и при тинейджърите, новата костна тъкан се прибавя по-бързо от колкото старата се разгражда. След 30 годишна възраст, този процес започва да се обръща. Естествен процес, едновременно с формирането на костната тъкан е и резорбцията (разграждането) на остарялата костна тъкан в костите. Процеса на резорбция на костите е естествена част от стареенето, едновременно със забавянето на образуването на новата костна тъкан, като в следствие, костите стават по-тънки. След 30 годишна възраст както жените, така и мъжете започват да губят костна тъкан, която намалява с около 0.4% годишно. Тъй като повечето мъже имат повече изградена костна маса, те заболяват от остеопороза по късно. Ето защо заболяването е около 4 пъти по-често при жени, отколкото при мъже.

След 40-50 годишна възраст разграждането на костна тъкан превалира над изграждането, което води до намаляване на костната плътност. Вие сте изложени на риск от развитието на остеопороза ако по време на детството и юношеството не сте достигнали идеална минерална костна плътност. Недостигът на калций, витамин D и фосфор, може да доведе до костно изтъняване. Колкото по -голяма е плътността на костите ви на 30 годишна възраст, толкова повече време е необходимо да се развият остеопения и остеопороза.

След 50 годишна възраст, понижените нива на естрогени в кръвта при жените и на тестостерон при мъжете, също ускорява загубата на костна тъкан.


Рискови фактори за остеопорозата.

Риска да се разболеете от остеопороза нараства, ако някой от родителите ви или брат или сестра имат това заболяване.

Начин на живот.

 • Тютюнопушене. Пушачите губят по-бързо костна плътност от непушачите. Алкохол.
 • Системната употреба на алкохол води до намаляване на костното изграждане. Освен това риска от падане е по-голям. От друга страна умерената употреба на алкохол е свързана с по-голяма костна плътност. Ето защо лекарите препоръчват ограничаване, но не и изключване на алкохола.
 • Застоял начин на живот. Упражненията, като ходене, бягане, качване на стъпала, танцуване или повдигане на тежести, поддържа костите здрави и силни, тъй като мускулите и костите работят срещу гравитацията. От друга страна физическите упражнения подобряват равновесието и намаляват риска от падане.
 • Слаби хора с фини кости са по-застрашени от остеопороза, тъй като имат по-малко количество костна маса, която много по-бързо се разгражда. Друг рисков фактор за слабите хора е малкото количество мастна тъкан. Мастните клетки произвеждат естрогени, който предпазва жените от загуба на костна тъкан и след менопаузата. Разбира се наднорменото тегло е рисков фактор за много други заболявания, като диабет, исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане и др.
 • Диета бедна на храни съдържащи калций, фосфор и витамин Д.
 • Кола. Съвременно проучване показа връзка между дневната консумация на кола и ниската костна плътност при жени, които ежедневно пият кола. Една чаша кола, съдържа около 44-62 мг. фосфорна киселина, която може да намали абсорбцията на калции от костите.
 • Други заболявания. Някои заболявания като хипертиреоидизъм или хиперпаратиреоидизъм ви поставят в по-голям риск от остеопороза. Тя е вторична остеопороза, тъй като е следствие на други заболявания.
 • Прием на определени медикаменти също причинява по-бързо изтъняване на костите.

Кортикостероиди. Използват се за лечение на астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако се приемат над 6 месеца, кортикостероидите могат да доведат до стероид-индуцирана остеопороза. Много от мъжете придобиват по такъв начин остеопороза, тъй като по-често страдат от ХОББ.

Медикаменти, използвани за лечение на ендометриоза.

Ароматазни инхибитори, използвани за лечение на рак на гърдата.

Хормоно-заместителна терапия с тироксин при намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), в случай, че дозата е по-голяма отколкото е необходимо. Това трябва да се мониторира като се проверяват нивата на Тироид-стимулиращия хормон (TSH) всяка година.

Depo-provera. Контрацептив, който се въвежда чрез инжекция. Продължителното му използване може д доведе до костно изтъняване.

Антиацидни средства, които съдържат алуминий, в случай на прекомерна употреба. Алуминмият отстранява фосфора и калция от тялото.

Други рискови фактори са:

 • Европейските и азиатските общности.
 • Африканците са най-малко засегнати от остеопорозата.
 • Продължителен застоял, неактивен начин на живот, залежаване.
 • Ексцесивни диети и проблеми с храненето като анорексия невроза.
 • Жени-спортистки.
 • Жени с нередовна менструация, дължащо се на намалено тегло.
 • Жени в менопауза имат най-голям риск за развитие на остеопороза, поради ниските нива на естрогени в кръвта. Същото се отнася за жени с хирургически отстранени или нефункциониращи яйчници.
 • Няколко изследвания показват, че високите нива на витамин А могат да са свързани с ниската костна маса и плътности повишен дял на фрактури на таза. Все още, обаче се правят проучвания по този въпрос. Препоръчваната дневна доза на Витамин А е 2330 IU за възрастни жени и 3000 IU за възрастни мъже.

Какви са симптомите на остеопорозата?

Остеопорозата е „тихо заболяване“, тъй като обикновено симптоми не се появяват в ранните й стадии. С прогресията на заболяването, вие можете да развиете симптоми, дължащи се на отслабването на костите:

 • Болка в гърба.
 • Загуба на тегло.
 • Приведена поза.
 • Прегънат гръбначен стълб (гърбица на Dowager).
 • Фрактури, които могат да настъпят при минимално въздействие, особено на таза, гръбначния стълб, китката и предмишницата.

Около половината от случаите на счупвания при остеопороза са на костите на гръбначния стълб. След една такава гръбначна фрактура, риска от следващи фрактури също на гръбначния стълб се увеличава.

Прешлени, които са по-слаби, поради намалена костна плътност (остеопороза), могат да се счупят или да колабират- компресионна фрактура. В следствие на такова счупване се получава силна болка в гърба, наведена поза, загуба на тегло, изкривен гръбначен стълб в гръдния отдел (гърбица на Dowager).

При 17% от белите жени, след 50 годишна възраст се среща счупване на таза на различно място. Това счупване се среща при 8% от мъжете. Най-честата причина за счупванията на таза са паданията. Те са много сериозни, тъй като често се налагат големи хирургични интервенции.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се основава на историята на миналите ви заболявания, физикален преглед и тест, който измерва плътността на костите ви. Ранната диагноза на остеопорозата е много важна, за да се започне лечение, което би предотвратило появата на фрактури. Препоръчва се при всички жени над 65 годишна възраст и повече. Трябва да се изследват задължително костната плътност, като рутинен скриниращ тест за остеопороза. Ако имате по-висок риск за остеопороза редовните тестове трябва да започнат след 60 годишна възраст.

Как се лекува остеопорозата?

Процеса на изтъняване на костите е естествена част от стареенето. Въпреки това, вие можете да забавите или отложите във времето остеопорозата чрез здравословен начин на живот, като отказване на тютюнопушенето, увеличаване приема на калций, витамин Д, редовни физически упражнения, което е от значение за изграждането и здравината на костите ви.

Лечението на остеопорозата включва диета, богата на калций (мляко и млечни продукти, зелени зеленчуци).

Препоръчван дневен прием на калций:

 • 1-3 години - 500 мг. дневно.
 • 4-8 години - 800 мг. дневно.
 • 9-18 години - 1300 мг. дневно.
 • 19-50 години – 1000 мг. дневно.
 • Над 50 години – 1200 мг. дневно.
 • При бременност и кърмене – 1000-12000мг. дневно.

Витамин Д помага на организма да абсорбира калция и други минерали. Той се намира в яйцата, сардините, сьомгата и някои рибни масла. Рибеното масло се прибавя към млякото и може да се приема с добавки съдържащи калций и витамин Д. Не трябва да се забравя, че в тялото се натрупва витамин Д и при въздействието на слънцето.

Провеждането на физически упражнения е важно, тъй като поддържат здравината на костите, тъй като костите се формират, когато се натоварват, т.е. са под въздействие на стрес. Препоръчителни са упражнения за намаляване на теглото, като ходене, туризъм, танци. Може да се добавят и упражнения с леки тежести или еластични колани за костите на горната половина на тялото. Говорете с лекаря или физиотерапевта си, които да ви препоръчат подходящи упражнения.

В допълнение към диетата и упражненията, отказването на цигарите и избягването на големи количества алкохол, кофеин и кола, също може да намали прогресията на остеопорозата. Дори малки промени в диетата, упражненията и медикаментите може да предотврати счупването на костите.

Соята също е продукт, който намалява риска за фрактури на костите, в следствие остеопороза.

Медикаментите, които се използват за лечение на остеопорозата са:

 • Бифосфонати.
 • Хормонално-заместителна терапия.
 • Raloxifene.

Какво е остеопения?

Това е състояние, при което степента на костната плътност е между нормална и много ниска, но недостатъчно за да се класифицира като остеопороза. Ако ви е поставена такава диагноза, вашия лекар ще ви препоръча диета богата на калций и витамин Д, промяна в начина на живот, както и медикаменти, които да ви предпазят от допълнително изтъняване на костите.

Кога се налага незабавен преглед от специалист?

 • Мислите, че имате счупена кост. Забелязали сте деформация след падане или не можете да движите част от тялото си.
 • Изпитате остра, внезапна болка при носене на тежко.
 • Ако имате диагноза остеопения и сте на възраст над 65 години.

С кого трябва да се посъветвате?

 • Личния си лекар.
 • Интернист.
 • Ревматолог.
 • Ортопед.
 • Ендокринолог.
 • Гинеколог.