E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Шийна спондилоза.

 

Какво е шийна спондилоза?

Хронична дегенерация (износване) на шийните дискове, с изместване на материал от диска извън прешлените, калцификация и образуване на костни израстъци (шипове). Може да има притискане, разтягане на шийните нерви. Може да се появи и миелопатия, в следствие на компресията, намаленото кръвоснабдяване или на повтаряща се травма на гръбначния стълб.

Шийната спондилоза е признак на износване на прешлените на врата и хрущялните дискове между тях. Тя е най-честата причина за болка във врата при възрастните. Обикновено те се засилват и отслабват в зависимост от времето и натоварването.

Шийна област на гръбначния стълб.

Това е най-горната част на гръбначния стълб. Той е съставен от множество кости, наречени прешлени. Те имат овална форма и няколко израстъка. Между всеки два прешлена има хрущялен диск. Те омекотяват движенията, намаляват триенето и позволяват на шията да извършва различни движения.

В гръбначният стълб е разположен гръбначния мозък, от който излизат множество нерви, водещи началото си от мозъка. Гръбначния стълб играе роля не само на основна ос, която държи изправено тялото, но и защитава нервните влакна, формиращи гръбначния мозък, разположен във вътрешността му. Нервите идващи от гръбначния мозък в шийния регион се отправят към рамото, врата, ръката и горната половина на гръдния кош.

На какво се дължи шийната спондилоза?

Най-често причината за спондилозата са малки увреждания в хрущяла и лошата поза. Повече от половината от хората получават болка във врата в някакъв момент от живота си. Обикновено от болка във врата страдат хора между 45 и 75 години. Шийната спондилоза е основна причина за болка във врата. Обикновено се развива след 30 годишна възраст и става по-честа при по-възрастните хора. Основна причина за заболяването е възрастовата дегенерация (износване) на прешлените и дисковете в шийния отдел. С годините, всички ние получаваме някаква степен на дегенерация на прешлените и дисковете. Терминът шийна спондилоза се използва, когато тази дегенерация е по-силна и причинява и други симптоми, които обикновено се наблюдават в по-късна възраст.

Когато дисковете се износят с годините, те стават по-тънки. Понякога по ръбовете на прешлените се развиват малки, остри костни участъци, които са известни на хората като шипове.

Близко разположените мускули, лигаменти и нерви могат да се раздразнят от тези дегенеративни промени, което влошава симптомите.

Какви са симптомите?

В зависимост от тежестта на дегенерацията, симптомите могат да са различни. При по-голямо натоварване на врата, симптомите се засилват. Натоварването може да е не само динамично, но и статично, като седене пред компютър, продължително шофиране и други.

Симптомите включват:

  • Болка във врата. Тя може да се разпространи до основата на черепа и раменете. Движенията във варта могат да увеличат болката. Понякога болката се разпространява надолу към ръката и пръстите. Това е причинено от дразненето на нерв, който излиза от шийния отдел на гръбнака и достига до ръката. При едни пациенти болката е на пристъпи, а при други е продължителна и неотслабваща.
  • Усещане за скованост във врата, особено след нощна почивка.
  • Главоболие. Появява се от време на време. То обикновено започва в задната част на главата, точно над врата и се премества до челото.
  • Могат да се появят вцепененост, изтръпване, намалена чувствителност или слабост в различни части на ръката или дланите. Ако се появят такива симптоми потърсете лекар, тъй като те могат да са показател за притиснат нерв.
  • Ограничени движения. Ограничението е в страничното наклоняване на главата и въртенето.

Как се лекува шийната спондилоза?

Започва се без медикаменти.

Първоначално болката може да е много силна. Тогава може би ще имате нужда да починете за ден-два.

В острия болков период за 7-10 дни се прави шийна тракция.

Носи се шийна яка, която да ограничи движенията на врата, като по този начин намали болката. Можете внимателно да раздвижвате врата си, колкото можете по скоро след поява на болката. Известно е, обаче, че продължителното носене на яка може да причини скованост на врата. Ето защо се опитайте да поддържате врата си колкото е възможно по-подвижен. Не трябва да позволявате на врата ви да се вцепени. Опитайте постепенно да увеличавате обема на движенията във врата. На всеки 2-3 часа внимателно движете врата си в различни посоки. Правете това няколко пъти дневно. Възможно най-късно се върнете към нормалните си задължения.

Упражнявайте врата си и не водете заседнал начин на живот.

При болков пристъп се старайте се да движите врата си в нормални граници. Преминете към нормални движения и ежедневие едва след отзвучаване на болката.  

Медикаменти.

Често помагат болкоуспокояващите. Необходимо е да ги вземате само при болкови пристъпи.

  • Парацетамол.
  • Нестероидни противовъзпалителни средства. Не се препоръчват при болни с астма, хипертонична болест, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
  • Наркотични аналгетици, като кодеин, често се комбинират с други аналгетици, когато действието им е недостатъчно. Обикновено се добавя към парацетамол. Като чест страничен ефект се появява запек, ето защо се препоръчва да се приема с много течности и храни богати на фибри.

Мускулни релаксанти. Може да се изписват за няколко дни по време на пристъп на болка и ако мускулите на врата ви са сковани, което влошава болката.

Други препоръки:

Може да помогне добрата поза. Изпънете раменете назад и вървете „като модел“.

Опитайте да стоите с изправен гръб, когато седите.

Твърдата възглавница помага на някои хора при спане.

Физиотерапия. Процедури, като тракции, топлина, студ и други, могат да бъдат опитани по време на болковия период. Въпреки това, обаче, няма категорични доказателства за това, че помагат. Това, което може да ви е от най-голяма полза е да се посъветвате с физиотерапевт, който да ви обясни как да правите упражнения за врата си у дома.

Лечението може да е различно и вие трябва непременно да посетите лекаря си ако:

  • Болката се засили.
  • Появят се изтръпване и скованост в ръката или дланите.

Други техники за намаляване на болката могат да се опитат ако болката стане хронична (непрекъсната).

Хроничната болка във врата, понякога може да е свързана с напрежение и депресия, които трябва да бъдат своевременно лекувани.

В някои случаи, може да настъпи раздразване на нерв, който е притиснат, което може да причини продължителна остра болка или други симптоми на ръката, като мускулна слабост.

Могат да се направят рентгенови снимки или сканиране, за да се установи по-точно мястото на проблема.

Хирургична намеса, също може да е опция за облекчаване на симптомите.

Шофирате ли?

За да шофирате безопасно вие трябва да сте способни да движите бързо врата си в различни посоки. Най-добре е да избягвате шофирането докато не отзвучи острия болков период и сковаността във врата.