E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Тромбофлебит.

В превод от латински, „Thrombo“, означава съсирек, а „Phlebitis“ възпаление на стената на вената. Тромбофлебит се получава, когато съсирека, намиращ се във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката. По-рядко тромболфлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото.

Засегнатата вена може да се намира близо до повърхността на кожата (повърхностен тромбофлебит), или да засяга дълбоките вени,разположени в мускулите (дълбока венозна тромбоза или ДВТ).

Тромб (съсирек) в дълбоките вени увеличава риска от сериозни здравословни проблеми. Такъв е белодробната емболия. Тя настъпва, когато парче съсирена кръв се откъсне от тромба. То пътува нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове и може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях за да се обогати с кислород. Това е спешно състояние, което може да застраши живота ви, особено ако тромба е по-голям и кръвотока напълно се прекъсне.

Защо се образуват тромби?

Организма има много добре организирана противосъсирваща система и нормално, никъде в съдовата мрежа не би трябвало да се образуват съсиреци. Необходима е комбинация от 2 или 3 от долуизброените фактори, които благоприятстват развитието на тромби.

 • Забавено кръвообръщение.
 • Увреда на съдовата стена.
 • Стеснен или разширен съд.

Тромбофлебитът, често се причинява от продължително обездвижване, като продължително седене при пътуване в самолет или автомобил, както и при продължително залежаване поради други заболявания и травми. При такова неактивно състояние кръвния поток от долните крайници към сърцето се забавя, което създава условия за образуване на тромби.

Парализи, определени видове ракови заболявания и употреба на хормона естроген също може да доведе до тромбофлебит.

По-висок е риска за тромбофлебит при наследствена предразположеност към тромбообразуване. Вие можете да използвате собствени методи за облекчаване на болката и да намалите риска за образуване на тромби.

За лечение са възможни различни лечебни методи, включващи медикаментозна и хирургична терапия.

Какви са симптомите при тромбофлебит?

 • Затопляне.
 • Повишена чувствителност и болка в засегнатата зона.
 • Зачервяване.
 • Оток.

Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една зачервена, затоплена, плътна и болезнена връв, разположена точно под повърхността на кожата. При засягането на дълбока вена, кракът ви може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, като тези признаци се засилват когато се изправите или вървите.

 • Възможно е да имате повишена температура.
 • Възможно е, също така и да нямате никакви симптоми.

Опасността идва, когато кръвния съсирек се разкъса и се носи от кръвта към сърцето, а от там до белодробната артерия. Съществува опасност за живота, когато съсирека е много голям и запуши цялата артерия или остане на мястото където тя се разклонява. Така се блокира кръвотока към белия дроб, сърцето се изтощава, защото изтласква кръв при повишено налягане и не може да преодолее препятствието (тромба).

Рискови фактори.

Тромбофлебитът се причинява от кръвен съсирек. Те се образуват в следствие на различни фактори. Това са всички фактори, които нарушават правилното кръвообръщение.

Рискът за тромбофлебит се увеличава, ако:

 • Сте обездвижен за дълъг период, като продължително пътуване и др.
 • Се залежите за дълъг период, като след операция, инфаркт, счупен крак и др.
 • Имате определен вид раково заболяване, като рак на панкреаса, при който се увеличават субстанциите, участващи в кръвосъсирването.
 • Сте в състояние след инсулт и имате парализи на крайниците.
 • Имате пейсмейкър или тънък, еластичен катетър на централна вена, за медикаментозни вливания или парентерално хранене. Тези катетри, могат освен това да наранят съдовата стена и да забавят кръвния ток.
 • Сте бременна или непосредствено след раждане, което означава, че налягането във вените на таза и крайниците е повишено.
 • Използвате орални контрацептиви или хормонална заместителна терапия, които увеличават факторите на кръвосъсирването в кръвта.
 • Имате семейна предразположеност към тромбообразуване.
 • Имате разширени вени. Тромбите могат да се образуват в повърхностните разширените вени и да причинят повърхностен тромбофлебит. По-рядко срещани са увредата (травма) на вена или инфекция.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Посетете лекаря си когато имате подута, зачервена и чувствителна на допир вена, особено ако имате един или повече рискови фактори за тромбофлебит.

Ако болката и подуването на вената е силно, имате температура и затруднено дишане, потърсете незабавна помощ. Тези симптоми може да са признак за дълбока венозна тромбоза и повишен риск за откъснат тромб, пътуващ към белия дроб.

Скрининг и диагноза.

За диагностициране на тромбофлебита, вашият лекар ще ви прегледа и ще ви попита за дискомфорта или болката, които изпитвате при допир на повърхностните вени. За да се определи дали засегнатите вени са повърхностни или дълбоки, могат да бъдат използвани следните методи.

 • Ултразвук. Това е устройство с форма на стик (трансдюсер), поставен върху кожата на крака. Той изпраща звукови вълни към крака. Когато звуковите вълни преминават през крака ви и се отразяват, компютър трансформира отразените вълни във видеосигнал.
 • Венография. В голяма вена на ходилото или глезена се инжектира контрастно вещество, което изпълва вените и ако има дефекти в изпълването и прекъсвания може да се види на рентгенова снимка.
 • Кръвен тест. Почти всички хора, които развиват остра венозна тромбоза имат повишени нива на вещество, което разгражда тромбите, наречено D-димер. Разбира се той се повишава и при други състояния. Следователно, макар, че е много чувствителен показател, той не е много специфичен и може да говори и за други заболявания.

Усложнения.

Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, непосредствено под кожата, сериозните усложнения са редки. Ако,обаче тромб се образува в дълбока вена, рискът за сериозни усложнения е много голям.

Възможните усложнения са:

 • Белодробен емболизъм. Ако част от тромб на дълбока вена се откъсне, той може да достигне до белите дробове и да блокира артерията и да бъде потенциално опасно за живота състояние.
 • Инфаркт или инсулт. Ако имате междукамерен или междупредсърден дефект (вродено състояние, при което имате отвор между двете камери, респективно предсърдия на сърцето). Пътуващият тромб може да премине от венозната част на сърцето към артериалната. Попадайки в аортата, може да запуши кръвоносни съдове на сърцето и да причини миокарден инфаркт, на мозъка-инсулт или стоп на кръвоснабдяването и инфаркт на други органи. Това усложнение обаче е много рядко.
 • Дълбоката венозна тромбоза може също така да увреди клапите на вените на долните крайници. Вените имат клапи, които възпрепятстват връщането на кръвта. Така тя по-лесно се придвижва нагоре към сърцето. Когато клапите на вените се увредят се появяват следните проблеми:
 • Разширени вени. Повишеното налягане във вените, което се дължи на задържането на венозната кръв в долните крайници води до балониране на вените и до разширени вени (варици).
 • Оток. В някои случаи застоя във вените може да стане значителен и да доведе до излив на плазма от вените към тъканите, което причинява подуване на краката.
 • Промяна в цвета на кожата. В следствие на хроничния оток на тъканите и кожата на краката, както и поради повишеното налягане, може да настъпи потъмняване на кожата, наречено застойна пигментация.
 • Язви.Понякога, поради намаленото кръвоснабдяване и излива на плазма могат да се образуват язви, които трудно заздравяват.
 • Венозна обструкция (запушване). Ако сте имали няколко епизода на дълбока венозна тромбоза, във вената може да се образува трайно препятствие от фиброзна тъкан около старите тромби и запушване.

Лечение. При тромбофлебит на повърхностните вени, можете да правите следните облекчаващи процедури:

 • Поставяне на топлина върху болезнените места.
 • Повдигане на засегнатия крак.
 • Прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които намаляват склонността към кръвосъсирване, болката и възпалението.

Състоянието обикновено се подобрява до една две седмици.

Лекарят ви може да ви препоръча и следните лечебни методи:

 • Медикаменти.При дълбока венозна тромбоза е необходимо да се направи инжекция с антикоагулант, като хепарин, който да предотврати по нататъшното разрастване на тромба. След хепариновото лечение е необходимо да се взема поддържащо антикоагулантно лечение през устата в продължение на няколко месеца. Има и медикаменти, наречени тромболитици, които разграждат образуваните тромби.
 • Еластични чорапи.Те помагат за намаляване на отока и шанса за поява на дълбока венозна тромбоза.
 • Филтър. Понякога, може да се постави филтър в голяма вена в корема (vena cava inferior), който да възпрепятства движението на тромбите нагоре към сърцето.
 • Стрипинг на разширените вени. Вашият доктор, може да отстрани хирургически разширените вени, които ви причиняват болка и повтарящи се тромбофлрбити. Тази процедура се нарича стрипинг. Следоперативното възстановяване протича за по малко от 2 седмици. Отстраняването на вената не нарушава кръвообръщението на крака ви, защото вените, разположени дълбоко в крака могат да поемат по-големи количества венозна кръв. Тази процедура често се прави и по козметични причини.
 • Отстраняване на тромб или байпас. Понякога, е необходимо хирургически да бъде отстранен блокиращия вената тромб, особено когато става въпрос за блокирана вена в малкия таз или корема. За да се подобри състоянието ви при запушената вена, лекарят може да ви препоръча хирургически метод, при който се правят обходни венозни пътища (байпас) или нехирургическа процедура, наречена ангиопластика, при която вената се отваря. След отварянето на вената, в нея се поставя специална метална тръбичка – стент, който остава там и поддържа вената широка.

Профилактика.

Избягвайте обездвижването при продължително седене, пътуване в самолет или кола. В тези случаи може да се появи подуване на глезените и подбедриците.

 • Разхождайте се. По време на полет ставайте от мястото си поне веднъж на всеки час. Ако шофирате, спирайте на всеки час, направете кратка разходка или няколко.
 • Ако се налага да седите, периодично движете краката си.
 • Сгъвайте глезените си, натискайте крака си в стола пред вас.

При пътуване над 6 часа, вземете допълнителни мерки, за да избегнете риска от дълбока венозна тромбоза.

Такива са:

 • Избягвайте тесни дрехи, които ви стягат в кръста.
 • Пийте достатъчно течности, за да избегнете обезводняването.
 • Опъвайте подбедриците си поне веднъж на всеки час.

Ако риска за дълбока венозна тромбоза е голям, лекарят може да ви препоръча да носите еластични чорапи или да ви постави ниско-молекулен хепарин 2 часа преди отпътуването.

Аспирин не се препоръчва.

Как да си помогнете сами?

Ако имате повърхностен тромбофлебит.

 • Използвайте топла превръзка върху засегнатата зона на крака, за 15-30 минути, два или три пъти дневно.
 • Повдигайте крака си.
 • Използвайте нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако имате дълбока венозна тромбоза.

 • Посетете лекар и вземайте редовно антикоагулантите, които ви предпише.
 • Повдигнете крака ви ако е оточен.
 • Носете еластични чорапи ежедневно.